Jag har aldrig gjort lasagne. Det har alltid verkat så enormt tidsödande och krångligt i mina ögon. Jag äter däremot lasagne hellre än gärna, så glädjen var stor i söndags kväll när mina matidoler Linus och Anna serverade en stor form fylld med en gyllenbrun, väldoftande och underbart smakrik variant som bara kan beskrivas som den raka motsatsen till skolbespisningarnas fadda depphögar. Den var lika god som den såg ut och jag hoppades förstås på ett överraskande enkelt recept med 5-6 ingredienser. Icke sa Nicke. Alla mina fördomar blev bekräftade - det är
enormt tidsödande och krångligt att göra lasagne. I alla fall om den ska bli lika god som den här. Anna skapar köttfärssåsen, vilken är en noggrant avsmakad vetenskap som dock tillkommer utan måttsatser, så det är viktigt att gå försiktigt fram med de heta och salta ingredienserna och se vad man själv föredrar.
6-8 personer
Annas hemliga köttfärssås800 g köttfärs
1 stor gul lök
2-3 klyftor vitlök
Olivolja
3-4 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater av god kvalitet, t ex Mutti (billigare tomater innehåller ofta mycket mer vatten, tipsar Anna)
2-3 tsk sambal oelek
1 msk vardera av grönsaks- respektive köttbuljong i pulverform (det är viktigt med pulverbuljongen. Anna gillar inte transfetterna i tärningar och tycker färdiga fonder smakar konstigt)
2 msk kinesisk soja
1 msk currypulver
1 dl mjölk
1 skvätt rödvin (bara om du har hemma)
Salt, svart- och vitpeppar
Så här gör du såsen (på ett ungefär, alltså):
Finhacka löken och stek den i olivolja. hacka vitlöken och släng med den efter en liten stund. I med hälften av sambalen och lite av sojan; Anna motiverar detta med att det "ska gucka ihop sig lite". Låt fräsa en stund och skrapa sedan ur lökblandningen på en tallrik. I med köttfärsen i pannan och fräs tills färsen får lite färg. Sedan är det bara att slänga på resten av ingredienserna - tomater, tomatpuré, curry, mjölk, eventuellt rödvin, och så sältan i form av buljongpulvor, soja och kryddor. Smaka dig fram här och anpassa efter dina egna preferenser, även vad gäller den sista sambal-mängden. Du får absolut inte ha i grädde eller creme fraiche; den udda lilla mjölkslurken ska dock prompt vara med för att "den kokar ihop såsen på något sätt som jag inte kan förklara". Anna propsar på att såsen ska få koka riktigt länge så att smakerna geggar ihop sig. Och om man inte orkar fortsätta och göra en lasagne av det hela så tipsar hon om att ha i lite tomat- och parikatärningar och kanske några färska örter på slutet och avnjuta till lite pasta. Men om du har orken kvar så håll ut och jobba vidare:
Bechamelsås:75 g smör
75 g mjöl
13,5 dl röd mjölk
Vitpeppar, salt
Eventuellt lite muskotnöt
Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop med mjölet. Värm mjölken och vispa ihop med smör- och mjölblandningen, lite i taget så att det inte blir några klumpar, med spisen på medelvärme. Vispa hela tiden så att det inte bränns vid. Koka upp och tag av från plattan. Smaksätt med vitpeppar, salt och gärna lite muskot.
Till lasagnen behövs även:1 pkt Barilla lasagneplattor
2 dl god, riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Smeta ut ett tunt lager bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg på ett lager lasagneplattor sida vid sida, ett lager köttfärssås ovanpå, sedan bechamel igen, lasagneplattor, köttfärssås, bechamel, lasagneplattor, köttfärssås, bechamel - ja, du fattar nog galoppen vid det här laget. Översta lagret (beroende på hur formen är funtad brukar det bli 3-5 lager) ska bestå av plattor, bechamelsås, och riven ost ovanpå. In i ugnen i ca 20 minuter. Klart - äntligen! Jag kommer förmodligen aldrig att orka laga den själv, men nu har jag i alla fall ökat på chanserna att bli bjuden på den igen snart. Man är ju inte född bakom en vagn. Eller tappad bakom en, eller vad det nu heter. He he.