
Okej, är vi redo?
Citron- och vitlöksdoftande kalvfärsbullar med gräddsås
Jag gjorde det här för två och fick köttbullar kvar till en matlåda dagen efter. Är ni fler så öka på såsen lite.
500 g kalvfärs (nötfärs funkar också, men kalven har en lite finare, mildare smak)
1 citron
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond, eller vilt- och kantarell
1 msk raps- eller matolja
1 msk smör
Till såsen:
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk fond av sorten som användes ovan
Placera kött i bunke. Tvätta citronen (jag brukar köra med diskmedel och varmt vatten, skölj ordentligt) och riv den fint. Riv vitlöken lika fint. Allt ska ner i köttbunken tillsammans med grädden, och så lite salt och redigt med peppar. I med rena händer och krama ihop, och forma sedan ca 30 köttbullar. Hetta upp olja och smör i panna och stek köttbullarna; om du inte har en stooor panna får du göra det i två omgångar. Dutta lite försiktigt med dem och se till att de får fin stekyta runt om. Lyft dem ur pannan när de är genomstekta och håll varma i en övertäckt form. Nu finns det en massa goda grejer kvar i pannan; häll i vattnet och vispa fram dem ordentligt, och så på med fonden och grädden. Koka upp, smaka av med lite peppar (det är förmodligen tillräckligt salt redan), och servera med köttbullarna. Jag gjorde ugnsrostade palsternackor och zucchini till, det var fint som snus.
5 kommentarer:
Fint som SNUS! Då är det finfint!
Älskar köttbullar.
Låter nästan ROLIGT att göra köttbullar. Jag är skeptisk.
Och där kommet köttet. Vi har lite längtat efter kött-recepten här borta vet du. Bravo!
PS. Lillan - klart du är skeptisk. Detta är ett stort steg från makaroner med ketchup. Men jag vet att du kan. Om inte annat kan du ju bara gå hem till Pytte så lagar hon nog några åt dig. MMmmmytte...
SANT!!
Att spritsa köttbullar på en plåt & kasta in plåten i ugnen, det är smidigt.
Skicka en kommentar