lördag 11 oktober 2008

Kantarellsoppa med toast


Idag är det riktigt trist väder, så vi tar och gör en liten svampsoppa för att matcha. Dricker mustigt rödvin till vare sig det passar ihop eller inte och kollar på film, kanske. Kolla in det här med sherryn - det låter måhända lite avancerat; de flesta har väl inte en flaska stående. Men det är väl värt att införskaffa då det piffar upp det mesta i matväg. Liksom portvin, konjak, eller varför inte en skvätt whisky. I med det bara.

Kantarellsoppa med sherry

4 personer

1 gul lök
2 msk smör
300 g kantareller
2 dl vatten
1 msk vilt- & kantarellfond
2 msk sherry
2 dl grädde
3 dl mjölk
salt, vitpeppar
Färsk timjan

Fräs löken i lite av smöret och lägg i en kastrull. Fräs kantarellerna i resten av smöret tills de mjuknat och fått lite färg. Plocka ur några av dem till garnering och lägg resten i kastrullen med löken. Häll på vatten, fond, sherry, grädde samt 2 dl av mjölken. Låt koka ihop en stund och mixa sedan. Häll på resten av mjölken och mixa en stund till - då får du ett skönt litet fluff på soppan. Värm upp och smaka av med salt och vitpeppar. Häll upp i skålar, garnera med ett par kantareller och eventuelllt lite färsk timjan. Käka en Västerbottenstoast till: Lägg en driva riven Västerbotten (elller annan ost du gillar) mellan två brödskivor och stek dem frasiga i mycket smör. salta och peppra dem lite, och skär i halvor på diagonalen.

Inga kommentarer: