söndag 2 augusti 2009

Citrondoftande quinoa med bacon, halloumi och avokado

Sommarfattigdom och semesterslöhet skapar många nya man-tager-vad-man-haver-rätter här hemma just nu. Igår grävde vi fram en gammal kartong med röd quinoa som stillsamt och lite sorgset stod och skämdes i de bakre delarna av skafferiet (tillsammans med de torkade bönorna - as IF, liksom; vissa saker borde man än gång för alla inse att man aldrig kommer orka tillaga). Blev en finfin och mättande skål äta-med-bara-gaffel-middag; rik på proteiner men ändå fräsch. Men vi är ju överens sedan tidigare - med bacon och halloumi är det svårt att misslyckas.

Citrondoftande quinoa med bacon, halloumi och avokado


2 portioner

2 dl quinoa, väl sköljd i ljummet vatten
4 dl vatten
1 msk lantbuljong, eller annan god buljong
1 stor vitlöksklyfta, skalad och lätt krossad med handflatan
3-4 skivor från en vältvättad citron

1/2 pkt bacon, strimlat, stekt gyllene och avrunnet
1 pkt halloumi, tärnad och stekt gyllene
1 avokado, skalad och i bitar
2 dl gröna ärtor, tinade

Koka upp vatten, buljong och vitlöksklyfta. Sänk värmen, häll i quinoan och lägg på citronskivorna. Låt sjuda försiktigt under lock i ca 15 minuter. Låt stå en kort stund och svälla efteråt och häll sedan av överflödigt vatten. Blanda quinoan med stekt bacon och ost samt avokado och ärtor. Salta och peppra.

4 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Jag använde mig ocjså av Quinoa igår, ska plita ner receptet när jag är på bättre humör :(

Lyxpiraya sa...

Jag använde mig ocjså av Quinoa igår, ska plita ner receptet när jag är på bättre humör :(

Pandamamman sa...

Ja, just det, varför envisas man med att fylla skåp med torkade baljväxter som man aldrig gör något med?

Pytte sa...

Lyxpiraya - gör det! Och har man inte världens bäst humör är det helt klart något annat än quinoa man behöver. Själv ska jag snart prova med varma smörgåsar och mjölk, det brukar hjälpa.

Pandamamman - eller hur?! Kan man inte bara acceptera sin egen personlighet och göra det bästa av den istället? Nästa år gång jag lockas av en påse hälsoskrikande linser ska jag minnas den två år gamla påsen som redan står oöppnad i skafferiet och slå mig själv på fingrarna.