fredag 7 november 2008

Capricciosa utan bröd

Är pizza utan bröd som kaffe utan grädde? Inte vet jag jag, jag tycker personligen att det är riktigt äckligt med grädde i kaffet. Är det så man säger verkligen? Eller är det "utan socker"? Eller är det till och med "utan mjölk"...? Nu blir jag jätteförvirrad. Som när man säger ett ord riktigt många gånger och man till slut får för sig att man måste ha hittat på det själv för att ett så löjligt ord aldrig kan ha existerat. Typ "myra". Eller "körvel". Eller "bristning".

Jaha, tillbaka till den brödfria pizzan. Såsom tidigare nämnts är hushållet för tillfället sparsamt med kolhydrater. Jag har lovat att förklara detta närmare, och det ska jag. Sen. Pizza först!

Alla vet ju att fyllningen på pizzan är godast. Vi lade fyllningen på en botten av stekt zucchini och det blev riktigt smaskigt faktiskt. Och mer mättande än man skulle kunna tro. Jag vill bara poängtera att jag beställt exakt samma pizza i åtta år, utan undantag, men nu gjorde vi ju den själva på det som råkade finnas hemma. Och då blev det en Capricciosa, visade det sig.

Capricciosa utan bröd

2 zucchini
Olivolja
1 dl färdig, god tomatsås
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
1 mozzarellaboll, gärna buffel
10 tunna skivor rökt skinka
1 liten röd lök
6 champinjoner
Torkade örtkryddor - vi hade en färdig örtblandning men lite oregano eller basilika är klassiskt
Färsk basilika

Sätt ugnen på 250 grader. Skiva zucchinin i 0,5 cm breda skivor på längden. hetta upp ett par matskedar olivolja i en panna och bryn zucchinin (du får göra det i ett par omgångar). Salta och peppra dem. Lägg ut dem lite omlott på ett bakplåtspapper på en plåt med kant (pizzan kan ge ifrån sig vätska) så att de bildar en bredbar rektangel. Smaksätt tomatsåsen med vitlöksklyftan (kan givetvis uteslutas) och bred den över zucchinibottnen. Strö riven ost ovanpå. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skiva champinjonen och riv skinkan i bitar. Fördela allt på pizzan och lägg på skivor av mozzarella.

Smula på lite torkade kryddor överst, salta och peppra och skjutsa in härligheten i ugnen. Låt stå i 10-15 minuter, osten ska få lite färg. Strö över lite färsk basilika om du har och skär upp försiktigt. Det blir lite klurigare att få över på tallriken utan bröd, men det går med en stekspade eller två. Vill du ha en helt vegetarisk variant är det bara att skippa skinkan och kanske kompensera med lite kronärtskockshjärtan eller så.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra idé, bra idé! Ganska kul att rubriken vid första bilden delade sig, nu ser det ut som det ska vara:

Capriccio sa "utan bröd"

Capriccio kanske är vår nye GI-Gud?

Anne sa...

Den brødfrie pizzaen er absolutt det verden trenger..( spesielt når man tester ut en hvetefri hverdag)... om jeg ikke allerede hadde planlagt kveldens middag hadde den stått på kveldens meny:) Gleder meg:-) God helg foressten:-)

Pytte/Eleonora sa...

God helg, och lycka till med den hvetefria hverdagen! Det finns ett gäng hvetefria tips här, hoppas att du hittar några du gillar!

Me sa...

Toppen! Vår GI-kur började för en vecka sedan! Det blir degfri pizza till middag imorgon! Tack för inspirationen.