fredag 23 september 2011

Pumpasoppa med kompispuck

Nu är det ju en osedvanlig vacker och relativt varm dag idag men ingen kan lura hösten på flykten, tack och lov. Själv har jag inte kommit ur pyjamasen än och jag smyger omkring här och fantiserar om friska, kyliga vindar som rör om i löven därute medan brasan sprakar här inne. Jag gillar hösten. Och våren. Jag gillar alla tider på året då man kan ha lite varmare tröjor - lagom påklätt är min bästa outfit. Usch och fy för bikini och dunjacka. Min figur passar inte i någon av dem.

Höstinspirerad som jag är bjuder jag på ännu en soppa ur ett Leva-jobb från förra året. Minnena kommer tillbaka och jag blir riktigt sugen... Pumporna har börjat florera på riktigt i butikerna nu och att smaksätta dem med lite muskotnöt och ge dem en smakkompis i form av en salvia- och paprikaspäckad mozzarellapuck är en höjdare.

Pumpasoppa med puck av mozzarella, ugnsbakad paprika, salvia och citron

500 g pumpakött (utan skal och kärnor)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
5 dl grönsaks- eller lantbuljong
1 dl crème fraiche
0,5 krm riven muskotnöt
svartpeppar

Skala och skär pumpa, lök och vitlök i bitar. Fräs allt i smöret i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt buljongen, koka upp och låt sedan sjuda i 15 minuter eller tills allt blivit mjukt. Mixa soppan och rör sedan i crème fraiche. Värm upp soppan igen och krydda med muskotnöt och nymalen svartpeppar. Häll soppan runt mozzarella- och paprikapucken.

Mozzarella- och paprikapuck med salvia och citron

1 mozzarellaboll
2 röda paprikor
0,5 kruka salvia
1 citron
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Dela paprikorna och kärna ur dem, och baka dem sedan i ca 15 minuter eller tills de mjuknat och fått färg. Låt dem svalna och skär dem i små bitar. Tärna mozzarellan smått. Tvätta citronen ordentligt och riv skalet fint. Plocka bladen av salvian och strimla dem fint. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Forma små puckar med händerna eller med hjälp av till exempel en äggkopp och servera i soppan.

7 kommentarer:

Matarkivet sa...

Pucken låter ju fenomenal! Måste testas.

Hanna sa...

GUD va gott det ser ut!

Fröken Dill sa...

Haha, just pumpasoppa (egenodlad pumpa) ska jag och en tjejkompis från jobbet äta på landet ikväll. Vi åker ut lite tidigare inför "jobbets" lördagssvampplockning på landet.


Jag lagar pumpasoppa så här:
http://frkdill.blogspot.com/2009/10/halloween-och-den-godaste-pumpasoppan.html

Receptet är en fri tolkning efter en vansinnigt god soppa som jag åt på Gumbalde golfklubb på södra Gotland för några år sedan. (Man slapp spela golf, tack och lov.)Vi ska äta vår soppa med grillade marinerade kycklingspett och jag tror det kan bli väldigt gott. Att vi dessutom riskerar att dricka "onödigt" mycket vin till gör inte saken sämre!

Trots ivrigt karvande är ändå större delen av jättepumpan, Blue Hubbard, kvar. Av den ska jag definitivt laga din soppvariant med den goda pucken. Tack för tips
och många fredagshälsningar från fröken Dill

Pytte/Eleonora sa...

Matarkivet - det är den. En puck piffar upp den tråkigaste av soppor.

Hanna - namnam i all enkelhet!

Fröken Dill - Tack för tips. Och hur mycket vin måste man egentligen dricka för att det ska bli onödigt? Skål!

Helena Ljunggren sa...

Tänk att jag aldrig någonsin har ätit pumpa - vad jag vet. Det är ju naturligtvis något som jag måste göra någonting åt. Men hur? :)

Det både låter och ser fantastiskt gott ut!

Anonym sa...

Hej! Till Hur många portioner är soppan beräknad? Tacksam för svar!:)

Pytte/Eleonora sa...

Hej Anonym, jag ber om ursäkt för att jag inte sett din fråga förrän nu! Det är lätt hänt att det blir en liten fördröjning på äldre inlägg. Soppan räcker till fyra personer om den är tänkt som förrätt eller mellanrätt. Vill man ha större mängder bör man nog göra en större sats!