tisdag 30 mars 2010

Ugnsbakad lax med något slags vietnamesisk sallad

Det här var helt enkelt så bra att det slungade mig hela vägen tillbaka till Pyttes.













Fina Kajsa kom över på spontanbesök igår, och jag vet att hon gillar lax. Kajsa är överlag väldigt trevlig att bjuda på middag eftersom hon själv inte spenderar jättemycket tid vid spisen (hennes paradrätter är Keldas thaisoppa piffad med laxbitar och fryst broccoli samt en bantarsoppa med kikärtor och spiskummin) och hon blir glad för i stort sett vad som helst. I vilket fall tog vår spis livet av sig natten till igår så det är bara ugnslagat som gäller just nu. In med en larrebarre alltså och en j-ä-Ä-vligt god sallad på det och lyckan var helt enkelt gjord.

Så varsågoda.

Ugnsbakad teriyakilax med något slags vietnamesisk sallad
















4 personer (fast vi åt förstås upp allt på tre)

600 g skinnfri laxfilé
3 msk teriyakimarinad, t ex Mrs. Cheng's
3 msk svarta sesamfrön

1/2 spetskålshuvud, eller 1/3 litet vitkålshuvud
1/2 röd lök
1 kruka basilika
1 kruka koriander
2 avokado
1 granatäpple

Dressing:
2 msk pressad limesaft
1 msk risvinäger
1 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 tsk rörsockersirap eller ljus sirap
1 tsk sesamolja
1/2 röd pepparfrukt, finhackad

Värm ugnen till 175 grader. Lägg laxen på en oljesmord ugnsfast form och smeta in den med teriyakimarinaden. Strö över sesamfrön och släng in i en kvart. Vår blev fullständigt perfekt efter en kvart - föll sönder i krämiga, ljuvt mjälla skivor - men din lax kanske är tjockare eller tunnare varpå du kan behöva justera tiden. Låt den bara inte ligga för länge!

Blanda under tiden ingredienserna till dressingen. Strimla sedan kålen så tunt du förmår och lägg den på ett tjusigt fat. Eller vad du nu råkar äga. Skiva rödlöken tunt också och skölj den ordentligt i kallt vatten. Strimla örterna (japp, båda hela krukorna, inklusive stjälkar) och blanda med lök och kål. Skala, kärna ur och skiva avokadon och vänd ner även den. Halvera granatäpplet och banka ner kärnorna i en skål med hjälp av ett tilltyg som till exempel en kavel eller en mindre kastrull (i skålen först för att det skvätter röd saft över allting annars). Strö de tjusiga kärnorna över salladen och ös över dressingen som hela härligheten ska gosa in sig med. Blanda, blanda, blanda. Mysigt.

Till detta svängde Kajsa ihop en sås på lätt creme fraiche, riven, urkramad ingefära, vitlök, salt och peppar. Satt som en smakrik smäck till den lena laxen och den örtdoftande salladen. Vi kommer garanterat att bjuda på denna rätt igen. Kanske redan idag.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Åh, den var heeeelt fantastisk! Undrar om det var Pyttes magic touch eller om en matanalfabet också kan lyckas...

Kram Kajsa

Pytte/Eleonora sa...

Åhå, du såg ju hur lätt det var... Och det var ju din magic touch som gjorde såsen, så varför inte det andra likaväl? Kram!

Anonym sa...

haha jag sa ju det, lätt värt att vänta på!!

Pytte/Eleonora sa...

Anonym - tack så mycket!

Anonym sa...

vietnamesisk sallad låter gott/jt