måndag 1 februari 2010

Wok med halloumi och portobello

Gårdagens middag var i all sin enkelhet så god att jag skulle kunna äta den varje dag i en vecka. Minst.

Så här va: Ni är två personer, yes? Skär i så fall ett halvt huvud broccoli i buketter. Lite stam skalas också och skivas. Ner en minut i kokande lättsaltat vatten och kyles sedan i isvatten, så det vackert gröna krispet bevaras. Tärna en halloumiost och en halv zucchini. Skiva tre portobellosvampar tjockt, eller i nödfall ett gäng champinjoner. Slanta en halv purjo. Finhacka en halv röd pepparfrukt och skiva två vitlöksklyftor tunt. Skala och skär en avokado i stora bitar. Sväng ihop en sås genom att röra ihop en deciliter crème fraiche med en tesked sambal oelek, salta och peppra.

Skvätt ner redigt med olivolja i en wok- eller stekpanna. Fräs svampbitarna tills de får färg och lägg åt sidan. Torka ur pannan med lite papper och skvätt i mer olja. Snåla inte! I med ost och zucchini när oljan blivit ordentligt het. Fräs tills allt fått lite färg, vänd runt ordentligt under tiden. I med purjolök, vitlök och chili. Fräs tills löken mjuknat en liten aning, och släng i broccolin. Skvätt över saften från en lime, salta och peppra och låt allt bli varmt. Vänd i avokadobitarna. Servera den absurt mumsiga woken genast tillsammans med såsen.

Glädje i en liten GI-skål.

3 kommentarer:

Lillan sa...

Glädje i en liten GI-skål. Sannerligen. Jallha!

Pytte/Eleonora sa...

Lillan - kom ska jag göra till dig.

tina sa...

Åh, om det ändå vore lunchdax snart. Maggen kurrar när jag läser såhär tilltalande recept. Ge mig!