tisdag 27 januari 2009

Bara till mig - vinägerlax med sötpotatis

Jag är en sucker för vinäger. Balsamvinäger kan jag i stort sett dricka från flaskan, och inte är jag en snobb heller - Zetas extra lagrade duger fint. Ett favoritmellanmål är bitar av god parmesan som badar i en liten skål med vinäger; först äter jag upp all osten och sedan häller jag skamlöst i mig badvattnet. Med små ostsmulor i. Vet inte hur bra det är för magen men gott är det! Hittade den här bilden från en ensam-middag jag längtar tillbaka till lite nu.

Vinägerlax med sötpotatis

1 portion

1 portionsbit laxfilé
1 liten sötpotatis
1/2 rödlök
Torkad timjan
Olivolja
Salt och peppar
Balsamvinäger

Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i små tärningar. Lägg den i en form med grovhackad rödlök, strö över någon matsked torkad timjan. Lite olivolja på det, blanda om och så skjuts in i ugnen. Ca en kvart borde vara lagom, om tärningarna är små. Befria laxbiten från eventuellt skinn, salta och peppra den. Häll ett par matskedar balsamvinäger i en teflonkastrull modell mindre - du ska ha ett tillhörande lock - och låt koka upp. Lägg i laxen, sänk värmen till lägre medel och lägg på locket.

Vänd på laxen efter någon minut. Det behövs inte lång tid eftersom laxen ångkokas i vinägern samtidigt som den steks - håll koll så att den bara blir precis klar! Det tar bara ett par minuter. När laxen fortfarande är lite, lite rosa i mitten blir den jätteglad av att tas från värmen och vila en stund, medan du öser upp din fina sötpotatis. Laxen på och den ihopkokade vinägern ringlad över härligheten - klart! Lite crème fraiche blandad med vitlök och hackad gräslök är förmodligen jättegott till för den som behöver lite kräm, men det funkar fint som snus utan.

8 kommentarer:

Lillan sa...

SÖTPOTATIS!! Jallha!

Nora sa...

Nu står jag i köket, redo att tillaga denna rätt, dock för två pax!

Pytte sa...

Lillan - come and get it!

Nora - hoppas att det blev gott!

Pappan Pappa sa...

Den där laxen glänser fint. Något att stila med ikväll kanse rent ut av.

Pytte sa...

Den glänser så fint eftersom den blir lite karamelliserad av balsamvinägern. Och det är i själv verket ett riktigt enkel rätt, men visst går den att imponera med ändå!

Xtian sa...

körde din balsamvinäger-lax igår(dock utan allt det andra, vilket jag djupt ångrar efter en riktig kass endive-anrättning..) och reaktionen blev "Hellooo little friend". Kommer definitivt att göras igen, Och igen. Och igen. Ja, du fattar...
Känner att jag börjar bygga upp ett litet Pytte-beroende...

Nora sa...

Ja! Det blev supergott!

Pytte sa...

Xtian - vi får hoppas att ditt beroende blir av den hälsosamma sorten; mig veterligen finns ännu inga bra metoder för Pytte-avvänjning. Kul att laxen blev bra!

Nora - Vad roligt att höra!