Den här supergoda lilla munsbiten kom till inför plåtningen av Levas julnummer (nr 12 2009), där jag gjorde jobbet Glögg med guldkant. Något att prova till helgens glöggkalas? I så fall vinner de på att förberedas en eller till och med två dagar innan, för att toppas med forellrom och dill strax innan servering. I bakgrunden skymtar tryffelrörd ankleverrulle med bresaola - håll utkik i dagarna så kommer receptet på dem med!
Vodkaspetsad gräslökspannacotta på kavring med forellrom
24-30 stycken
Vodkan ger ett spännande sting åt gräslökspannacottan och trivs fint med forellrommen. De stora, vackra romkornen hittar du på glasburk i välsorterade butiker eller i fiskdisken.
200 g kavring
80 g smör
1 dl mellangrädde
2 dl gräddfil
2 gelatinblad
1 msk god vodka
1 kruka gräslök
Salt och peppar
80 g forell- eller kungslaxrom
Dill
Kör kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ordentligt med smulorna. Plasta in en form (ca 20x25 cm) med folie och tryck ut smulorna i bottnen. Låt stelna i kyl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden försiktigt och ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Skär gräslöken fint och rör ner tillsammans med i gräddfil och vodka. Smaka av med salt och peppar och häll sedan blandningen över den stelnade brödmassan. Låt stå i kyl någon timme tills allt stelnat. Skär ut små bitar eller stansa ut fina rundlar. Dekorera med en klick forellrom och en dillvippa.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
1 dag sedan
2 kommentarer:
Oh my God! Smaskigt värre. Tack för att du bjussar på receptet. Ska definitivt ha det i åtanke till nyår.
Annika - för all del! Och det är faktiskt värt att testa, skulle jag vilja påstå. Vodkan piffar upp, helt klart!
Skicka en kommentar