
Whisky- och

peppargravad lax
1 kg laxfile med skinn
2 msk whisky
4 msk strösocker
3 msk salt
1/2 msk hel vitpeppar
1 tsk hel annan peppar - svart, röd eller grön
1 kruka dill, eller 1 stort knippe
Frys laxen i två dygn innan du gravar den så att du tar kål på alla bakterier. Dela den tinade laxfilén i två lika stora delar, skölj dem och torka av dem. Smörj in köttsidan av de båda bitarna med whiskyn. Krossa pepparen grovt i en mortel och blanda med salt och socker. Hacka dillen grovt. Strö 1/4 av saltblandningen i botten av en form med kanter och lägg den ena laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt. Strö över 2/4 av blandningen. Lägg på dillen och täck sedan med laxbit nr 2, nu med skinnsidan uppåt. Du har 1/4 kvar av saltblandningen och den bör lämpligtvis strös ovanpå. Plastfoliera in det hela och ställ att grava i kylen i 1-2 dygn, beroende på tjockleken på laxen. Vänd efter halva tiden. Lyft upp laxen och skrapa av kryddorna. Skär i tunna skivor.
2 kommentarer:
Ännu en bra GI-rätt (antar jag?) Man tackar!
Ser riktigt riktigt gott ut. Gravad lax är en favvo.
Skicka en kommentar