
Jordärtskockssoppa
2 koppar eller små tallrikar

200 g jordärtsskocka (för mig räckte det med den på bilden)
2 schalottenlökar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 tsk kycklingfond
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
Skala jordärtsskockan/skockorna. Lite pilligt, men det går. Om dina knölar ser ut som min får du skära den i mer lätthanterliga bitar innan. Skär den skalade skockan i tumstora bitar. Hacka löken. Fräs lök och skockor i smöret i ett par minuter i en kastrull, utan att de tar färg. Häll på vin, vatten och fond och låt sjuda tills skockorna är mjuka. Slå på grädde och koka ett par minuter till. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Häll ner i kastrullen igen och slå på mjölken (mixa en stund till med stavmixern om du vill ha en skummig soppa) och värm. Smaka av med salt och peppar.
Ostflarn
1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
1 msk torkad timjan
Svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten och planda den med timjan. Sprid ut i två avlånga högar på ett bakplåtspapper. Peppra lite. Grädda i ugnen i 6-8 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna, men skär dem i snygga snibbar innan de stelnat helt.
3 kommentarer:
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm! Jag vill ha!! Smakar det hälften så gott som gårdagens svampsoppa är du HEMMA!
Åh, den är godare. Den. Är. Godare.
sicken god soppa!
Skicka en kommentar