måndag 10 november 2008

Jordärtskockssoppa med ostflarn

Okej, soppa är överhuvudtaget inte min grej - jag vill njuta av mina tänder så länge jag har dem - men den här alltså! Jag säger bara det. Riktigt jä**a apgod, om jag får lov att skryta. Och det får jag ju, som tur är. Den är som att slurpa i sig en god sås. Älskar sås. Ostflarnen är jag fortfarande lite skeptisk till, jag har fortfarande aldrig riktigt lyckats få till dem men jag tar ut dem för tidigt, tror jag. De ska bli knapriga, medan mina har en tendens att liksom sloka lite ledset. Men jag fortsätter att försöka. Du får experimentera med dem bäst du ids, allt du har att förlora är lite ost.

Jordärtskockssoppa

2 koppar eller små tallrikar

200 g jordärtsskocka (för mig räckte det med den på bilden)
2 schalottenlökar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 tsk kycklingfond
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar

Skala jordärtsskockan/skockorna. Lite pilligt, men det går. Om dina knölar ser ut som min får du skära den i mer lätthanterliga bitar innan. Skär den skalade skockan i tumstora bitar. Hacka löken. Fräs lök och skockor i smöret i ett par minuter i en kastrull, utan att de tar färg. Häll på vin, vatten och fond och låt sjuda tills skockorna är mjuka. Slå på grädde och koka ett par minuter till. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Häll ner i kastrullen igen och slå på mjölken (mixa en stund till med stavmixern om du vill ha en skummig soppa) och värm. Smaka av med salt och peppar.

Ostflarn

1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
1 msk torkad timjan
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten och planda den med timjan. Sprid ut i två avlånga högar på ett bakplåtspapper. Peppra lite. Grädda i ugnen i 6-8 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna, men skär dem i snygga snibbar innan de stelnat helt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm! Jag vill ha!! Smakar det hälften så gott som gårdagens svampsoppa är du HEMMA!

Pytte/Eleonora sa...

Åh, den är godare. Den. Är. Godare.

kockajäveln sa...

sicken god soppa!