söndag 26 oktober 2008

Laxpasta för de bakfulla

Efter en riktigt bra fest igår kväll är suget efter krämig pasta överhängande. Vi kombinerar bakistillfredställande grädde med åh, så underbar ädelost och en liten hjärncellsåterställare - lax. Vi vill gärna tro att vi kompenserar gårdagens oanständiga intag av alkohol och söndagens intag av fett med inslaget av omega 3 (från laxen) och nyttiga grönsaker (de små ärtorna). Nu kanske det känns konstigt för alla nyktra och städade måndagskontorsråttor att läsa om min bakismiddag (det är ju först när ni kommer till kontoret som ni tittar in här, erkänn), men ni fattar ju - när man är dagen efter-hungrig föds de allra bästa matidéerna. Givetvis gott även på en måndagkväll. Vi använder faktiskt fullkornspasta även när vi bäddar in den i onyttigheter, men hittills är det bara Barillas som funkar. Tycker alla de andra sorterna smakar lite... bark, eller nåt. Men ni tager förstås vad ni föredrar.

Krämig pasta med lax och ädelost

2 enorma bakisportioner

2 portioner pasta
150 g skinn- och benfri laxfilé
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk smör
1 dl vatten, eller lite vitt vin om du har
2 dl grädde
75 g ädelost, t ex Kvibille
1 dl små gröna frysta ärtor
För extra piff - gräslök
Svartpeppar, salt

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men skippa någon minut på koktiden. Pasta vinner oftast på det. Skala och skiva vitlök riktigt tunt, skala och hacka löken. Fräs i smöret. Häll på vatten eller vin, och grädde. Låt koka ihop och tillsätt osten i bitar. Sjud tills osten smält, fast lite små bitar kvar är aldrig fel. Skär laxen i bitar, ungefär som speltärningar, och lägg dem i såsen tillsammans med ärtorna. Koka upp såsen - om laxbitarna inte är för stora går det på knappt någon minut innan de är klara. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Blanda såsen med pastan. Vill du flåda till det så klipp över lite gräslök. Ketchup är riktigt läskigt till, men iskall mjölk är underbart i glaset.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag. Dör. Vad. Gott. Det. Där. Ser. Ut.