
Använd i stort sett vilken ost du vill - vi tog ett par bitar av gorgonzola och strödde över, skar färdigskivad prästost i bitar och körde på det med, men vi stannade inte ens där - närå! Hittade en påse färdigriven parmesan och krönte mästerverket med ett par matskedar. Resultat: segt, smakrikt, lite knaprigt osttäcke. Underbart tillfredsställande. Vill man inte göra gratäng av rätten är såsen förstås jättegod att servera till nykokt pasta.
Spaghettigratäng extra allt
4 personer (eller 2 bakfulla och extremt hungriga med stor ätvana)

1 ask körsbärstomater
15 skivor salami
1 stor röd lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish, hot
1 tsk soja
1/2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 dl grädde
Ost, gärna olika sorter, ca 2 dl
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan (lämna en minut eller två av den rekommenderade koktiden, det bakas färdigt i ugnen) och skölj den i kallt vatten. Lägg i en ugnsfast form. Skala och skiva lök och vitlök, strimla salamin och halvera körsbärstomaterna. Fräs allt ett par minuter i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré, ajvar, soja, vatten, fond, vin och grädde och låt koka ihop i 8-10 minuter. Smaksätt med svartpeppar, förmodligen är det redan tillräckligt salt. Häll såsen över spaghettin och blanda lite. Strö över ost och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Iskall mjölk eller en skummande frostnupen öl är godast till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar