lördag 26 februari 2011

Yoghurtmarinerat lamm med purjo- och blomkålspuré

Här har ni en finfin lördagsmiddag som inte går av för hackor. Marinera en bit gott lamm i en yoghurtmarinad som får det att dofta magiskt i köket när du bryner köttet i panna för att sedan steka klart till perfekt rosa i ugnen. Lite känslig för kolhydrater kanske? Prova den här goda purén på blomkål, purjo och vitlök till. Du är numera presenterad för två succéer i en och samma måltid. Inte så dumt, eller hur?

Yoghurtmarinerad lammentrecote med purjo- och blomkålspuré

4 personer

Lammentrecote, 400-450 g

Yoghurtmarinad
2 dl naturell yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 halv citron, saften
1/2 dl fint skuren persilja (jag använde fryst
1/2 dl fint skuren basilika
Rejält med nymalen svartpeppar, typ 1/2 tsk

Rör ihop ingredienserna och häll över det putsade köttet i en plastpåse, förslut väl. Låt marinera i kylen, helst ett par timmar. Värm ugnen till 175 grader. Låt köttet rinna av och bryn det i lite olja runt om i en panna så att det får fin färg. Stick i en stektermometer och sätt den på 63 grader, stek färdigt i ugnen (ca 10-15 minuter). Låt vila 10 minuter innan du serverar.

Purjo- och blomkålspuré
1 blomkålshuvud (7-800 g), ansat och skuret i buketter
1 purjolök, ansad och sköljd och skuren i grova bitar
2 vitlöksklyftor, skalad och krossad
1 dl matlagningsgrädde
25 g smör
Salt och peppar

Lägg purjo, blomkål och vitlök i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt blir mjukt, ca 10 minuter. Häll av vattnet (spara lite om du behöver späda) och mixa allt slätt med stavmixer eller i matberedare tillsammans med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar och värm i kastrull innan servering om det behövs. Servera med skivor av lamm och kokta smörslungade morötter och haricot verts. Och rödtjut!

4 kommentarer:

Christer sa...

Allt ser magiskt gott ut men jag fastnar mest för din purjo- och blomkålspuré. Ska prova den när jag kommer på vad jag ska ha till:)

Pytte/Eleonora sa...

Christer - jag tror att en god kyckling till kan vara en hit. Eller en smakrik fisk kanske?

yasemin sa...

Jag är också lite inne på blomkålspuré. Och så köttbitar till tror jag också blir gott. :)

Maria sa...

Sååååå gott!! Gjorde enligt receptet men hade varken smör eller matlagningsgrädde hemma så det blev turkisk yoghurt. Hade ingen svartpeppar heller (!!) så det blev vitpeppar, men det funkar bra det med. Riktigt, riktigt gott!