torsdag 6 augusti 2009

Öppen lasagne med kyckling, getost och kryddig balsamicokräm

Okej, spana in den här läckerbiten då! Lite experimenterande inför ett jobb jag ska göra på fredag (som dock kommer vara något mer raffinerat):

Öppen lasagne med kyckling, rotselleri, morot, svamp, äpple, rödlök och getost. En kryddig balsamicokräm smaksatt med enbär till det. Riktigt gott vill jag lova! Portionerna såg mastodontstora ut men varenda tugga slank ner. Börja med att förbereda krämen så att den hinner svalna och stelna ordentligt - på bilden ser man att jag inte haft tålamod att vänta och att den därför är varm och lite rinnig, men någon halvtimme senare var den alldeles perfekt sirapig.

Öppen lasagne med kyckling, getost och kryddig balsamicokräm

2 personer

8 små, färska lasagneplattor (skär ungefär 150-200 g i lika stora bitar)

Rester från en grillad kyckling, ca 100 g, delad i små bitar
80 g skalad och fint tärnad rotselleri
80 g skalad och fint tärnad morot
6-8 champinjoner (eller annan svamp du kan lägga vantarna på), i bitar
1 litet, rött äpple, fint tärnat
1 rödlök, skuren i tunna ringar
Lite smör och olivolja till stekning
ca 120 g getost (chèvre)

Sätt ugnen på 225 grader. Förkoka plattorna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem i kallt vatten och låt dem torka på en ren handduk. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs rotfrukter och champinjoner däri på medelvärme. Lägg i en klick smör när allt mjuknat, höj värmen och lägg i lök och äpple. Spara dock gärna ett par lökringar att lägga överst. Låt allt få lite färg. Vänd ner kycklingbitarna, smaka av med salt och peppar. Ställ stekpannan åt sidan. Smörj en ugnssäker form och bottna med två av plattorna. Fördela en tredjedel av fyllningen på de två plattorna. Smula hälften av getosten och fördela en tredjedel av smulorna mellan varje lager. Skär resten i tunna skivor. Varva plattor, fyllning och smulad getost. På de översta plattorna lägger du getostskivorna omlott med ett par lökringar och pepprar sedan hela härligheten ordentligt. In i ugnen i ca 10 minuter, eller tills den översta plattan knaprat till sig en aning och getosten fått fin färg.

Kryddig balsamicokräm

1 dl balsamvinäger
3 msk sirap, gärna råsockersirap (cane suryp; Dansukker har numera)
5 enbär
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn

Krossa enbären lätt i en mortel och rosta dem en stund i en torr kastrull tillsammans med pepparkornen så att det börjar dofta. Häll på vinäger och sirap och låt sjuda försiktigt tills ungefär hälften återstår. Konsistensen ska ha blivit något simmigare men kommer att stelna ytterligare när krämen svalnar. Sila bort kryddorna. Ringla den över de färdiga lasagnerna när den svalnat helt.

7 kommentarer:

Patrik sa...

vill bara hylla dig lite: pytte är bäst!

Anonym sa...

Perfa, letade just efter något liknande till min systers ankomst i morgon. Hur mycket kan jag förbereda idag? // Sara

Pytte/Eleonora sa...

Nej men Patrik då, nu fick du mig att rodna! Det är inte varje dag man blir hyllad... Tack!

Sara - förutom att handla kan du med fördel göra krämen, men låt den stå i rumstemperatur över natten så stelnar den inte för mycket. Du kan tärna svamp och rotsaker, men vänta med äpple och lök till imorgon. Det blir godast om du steker allt och monterar lasagnerna strax innan de ska in i ugnen. Hoppas syster gillar!

Pytte/Eleonora sa...

Oj, nu ser jag att jag glömt att skriva att man bör sila krämen...

tina sa...

Wow!

Pytte/Eleonora sa...

Tina - äsch då.

Kinna Jonsson sa...

Öppen lasagne är något som jag uppskattar mer och mer.