tårta på oreobotten. Citrongelén ovanpå hann jag förstås inte med (man är ju bara människa liksom) men den blev god ändå. Det vankades kräftskiva med Christians otroligt fina släktingar, och vårt bidrag till den härliga buffén blev en efterrätt. Alltså fick jag en möjlighet att testa den tänkta förskolefikaskapelsen.
När man gör en moussetårta är det en himla massa vispande och nedvändande och bunkar och fluff överallt, men det är absolut inte svårt. Jag skulle dock inte ge mig på det utan elvisp. En bonus för mig är att den här tårtan inte behöver bakas i ugnen eller ens frysas - man ska böra göra en enkel botten, kyla den en stund, hälla på moussen och låta det hela kylas ett par timmar till. Lätt som en plätt. Faktiskt.
Citronmoussetårta med oreobotten
Oreokakor är gudomliga små ting och finns numera att köpa i de flesta större mataffärer. Ta inte bort det vita mellan kexen innan du mixar dem till smulor. Jag gjorde en ganska tunn botten, men vissa önskade en tjockare eftersom den är så god. Om du känner dig extra kaksugen du med så öka mängden kakor till 200 g och smöret till 100 g.
10-12 bitar
Botten:
150 g Oreos
75 g smör
Mixa kexen till smulor i en matberedare eller krossa dem fint för hand (lägg i plastpåse, banka loss med t ex en kavel). Smält smöret och blanda väl med smulorna. Tryck fast bakplåtspapper i botten på en normalstor rund form med löstagbara kanter. Tryck ut kaksmulorna platt och jämnt i botten och ställ in i kylen i minst 20 minuter för att stelna.
Citronmousse:
4 gelatinblad
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
Fint rivet skal från 1 tvättad citron
1 dl pressad citronsaft (ca 1,5 citroner)
1 dl kesella
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret
i en skål, vispa äggvitorna till hårt skum i en annan. Vispa grädden ordentligt
fluffig i en tredje. Häll citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i
kastrullen och värm försiktigt tillsammans med citronsaften tills de smält helt.
Låt svalna något och häll citronblandningen i skålen med äggulesmet under
omrörning. Tillsätt citronskal och kesella, vänd ner grädden och allra sist de
fluffiga äggvitorna. Häll smeten i formen, plasta in och låt stelna i kylen i
ett par timmar. För försiktigt över tårtan till ett fint fat, dekorera med bär, gelé eller som jag med en färdigköpt och extremt svårforcerad dekorationsgelé.