Är du riktigt hungrig? Titta bort i så fall. Om du inte är någon form av sadist förstås.
Det var lördag kväll. Vi var hungriga. Vi var trötta efter en lång vecka och sugna på något större djur än de vi doppade i aioli kvällen innan. Vi korkade upp en god Shiraz -
Allesverloren, tror jag att det var - hällde upp i generösa glas och satte igång. Två feta entrecoter hade inhandlats och låg färdigsaltade- och pepprade (det mår de bara bra av, det har Jens Linder sagt), några söta snackspaprikor stekte i ugnen tillsammans med en chilifrukt, sparrisar låg färdigavbrutna och väntade på ett snabbt kok, en sallad svängdes ihop och skulle precis innan servering berikas med en dressing på rödvinsvinäger, olivolja, finhackad schalottenlök och den ugnsbakade chilin, skuren i fina skivor. Och i kylen låg pricken över den perfekt röda, nystekta (men ändå utvilade) köttbiten - smöret. Mycket likt aiolin från fredagen men tro mig, det är en komplimang. Både till smöret och aiolin. Och mig själv.
Hett vitlökssmör med basilika1 rulle för 2-4 personer
75 gram smör
1/2 - 1 tsk sambal oelek, beroende på hur hett man vill ha
1 stor vitlöksklyfta, fint riven
1 msk finhackad basilika, vi använde fryst
1 tsk flingsalt
Svartpeppar, ett par drag
Ni fattar nog principen här: Lägg allt på en tallrik och mosa ihop med gaffel. Mosa real good. Dra ihop till en korvliknande form, släng över på lite plastfolie eller smörpapper, vira ihop till en rulle och vrid åt ändarna så att korven tajtas ihop till något som liknar de trista färdigköpta varianterna. Kyl längre stund eller frys kortare om du vill kunna skiva snyggt. Servera på den fullständigt perfekt stekta köttbiten. Och dö om du vill, du kommer i alla fall att vara lycklig.