tisdag 23 februari 2010

Middagstips: lättrökta laxfiléer


Jag föreställer mig att du sitter där på kontoret, kanske gungar fram och tillbaka i skrivbordsstolen, pillar dig i naveln, slöstirrar på vädret utanför, uppdaterar din Facebook-status men raderar den igen eftersom du insåg att den var alldeles för tråkig, funderar på vad du ska äta till middag ikväll - och AHA, där kom jag in i bilden.

Provade lättrökta laxfiléer från Findus häromdagen, eftersom jag kom över dem så billigt (heja butiken på Götgatsbacken som envisas med att byta namn och tillhörighet hela tiden - på mitt kvitto stod det något i stil med "Den rebelliska matbutiken" men jag vet inte om det ska föreställa namnet på stället. Roliga billiga saker har de alltid i alla fall), och de var faktiskt en positiv överraskning. Med skinnet kvar ser de trevliga ut på tallriken (och det blir härligt knaprigt och gott om man steker det, så låt det sitta kvar!), och det rökta inslaget piffar upp både smak och konsistens. Jag stekte dem i smör och lite rapsolja, max ett par minuter på varje sida, och serverade med sparris och fänkålsklyftor som kokats i någon minut, kylts ned och sedan frästs i olivolja med lite vitlök. Avrundade med att skvätta generöst med lime över det gröna och blanda med massor av dill och lite grovt hackad rucola. Flingsalt förstås. Komplettera med en god kall sås på crème fraiche och vitlök eller senap och du har ditt på det torra i kväll.

Så, nu kan du återgå till naveln.

måndag 22 februari 2010

Supersnabb tomatsoppa med 5 ingredienser!

Fuskälskare, se hit! Det är tamigtusan inte ens fem ingredienser i den här soppan om man ska vara petnoga - det är tre i den, och två ovanpå. KAN vara den absolut enklaste soppan i världshistorien. Förutom den där man bara behöver klippa upp tetran eller öppna burken, förstås. Och sockerfri är den också.

Världens enklaste tomatsoppa

För två personer tager du en flaska passerade Mutti-tomater. Att tomaterna är av god kvalitet är av högsta vikt här, annars kan du lika gärna strunta i hela företaget och satsa på kyldisken istället. Anywhoo. Häll tomaterna i en kastrull. Häll på runt 2 dl vatten, och så 1 dl créme fraiche. Det hela spetsas med 1 tsk sambal oelek - 1/2 om du är känslig och inte vill ha så starkt. Smaka av det hela med lite salt och peppar och saken är biff. Och ja, jag vet - räknar man vatten, salt och peppar är det faktiskt hela sex ingredienser i soppan. Men eftersom vi inte räknar dem så är det bara tre.

Servera 1 mozzarellaboll skuren i små bitar till, samt en drös strimlade basilikablad. Ca fem minuter tar det, men gott blir det!

onsdag 17 februari 2010

GI-snacks: Selleri med gorgonzoladipp

Inte värt att tala om egentligen, men jag gör det ändå. Bara för att det är enkelt ska det ju inte förkastas, eller hur? Mosa ihop ett par matskedar god gorgonzola med ett par matskedar creme fraiche - eller gör som vi och använd Valios laktosfria smetana, riktigt gott! - och smaka av med peppar och kanske en gnutta salt. Lägg upp fint och servera med selleristavar eller kanske morot eller whatever. Avnjut innan middagen.

tisdag 16 februari 2010

Nytt påfund: Delilax!

Efter att ha spenderat Alla hjärtans dag på Hotel J (supermysigt ställe med ojämn service, både vad gäller hotellet och restaurangen) är vi nu tillbaka i den där vardagen ni vet - stället där man måste laga sin mat själv. Nöjd med brunchen men besviken över middagen (hallå, om man tvingar folk att beställa från en särskild Alla hjärtans dag-meny med bara två rätter av varje kan man väl hitta på något roligare än Chevre chaud och Toast Skagen, eller?) kom vi ändå hem nöjda och belåtna men trötta, och när jag stod på Ica och försökte tänka ut något snabbt men enkelt så rann minsann inspirationen till.

Jag spanade in den där delihörnan, ni vet där olika saker som badar i olja går att plocka själv i lösvikt. Sedan spanade jag in laxen och bestämde mig för att sammanföra de tu så att de kunde ha ett avspänt möte och prata om goda, enkla och lättsamma saker här i livet.

Gör så här:

Sätt ugen på 225 grader. Ta 2 skinnfria laxfiléer och lägg dem i en ugnsfast form. Plocka närmare 200 g inlagda godsaker ur delidisken - jag valde sydafrikansk chili, vitlök i örter samt stora bitar parmesan i balsamvinäger. Grovhacka godsakerna till en salig sörja. Skvätt lite citron över laxen, salta och peppra. Bred över sörjan. Baka i ugnen i ca 10 min eller tills den är precis klar (gärna med en rosa kärna). Servera med en god sallad och syrlig creme fraiche smaksatt med citron (skal och saft) och gräslök. Yes alltså!

torsdag 11 februari 2010

Kylskåpsrens till lunch.

Bah, inget särskilt, en liten lax bara.
Det här var resultatet av en planlös raid i kylskåpet när det var dags för en snabb lunch (som måste vara GI - snabba luncher är inte lika enkla när man inte kan pressa in bröd eller snabbmakaroner någonstans, vill jag lova) och det blev riktigt gott faktiskt. Fet, mjäll lax möter salt feta, len-skarp senapssås, pikant lök, krispig selleri... Egentligen ganska imponerande vad man har för gamla saker som ligger och skräpar i kylen, måste jag säga.

På tallriken:
  • 3 skivor gravad lax
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2-3 msk creme fraiche blandad med lite dijonsenap, salt och peppar
  • lite fetaost, smulad
  • lite parmesan, hyvlad
  • 1 bit stjälkselleri, tunt skivad
  • Svartpeppar
Mycket gott, snabbt och enkelt. Du som får äter lite bröd till, eller fyller på med sallad. Men jag stod mig länge på den här rätten precis som den var.

onsdag 10 februari 2010

Musslor med citron, bacon och dill

Åh, det här var fina, fina grejer. Jag tog lite vad jag hade till musslorna men det blev en tvättäkta höjdare som kommer att göras igen och igen. Musslorna var Kravmärkta och riktigt mjälla; knappt något skägg att slita i och så där budgetlyxiga som musslor kan vara när de är riktigt bra. Eftersom vi jobbar GI struntade vi i det vita vinet man så gärna öser över de små liven men brassade istället på med citron. Och grädde. Och bacon, mmm. Dill i mängder piffade upp - absurt gott!
Nu kom dreglet.

Musslor med citron, bacon och dill

2 varmrätter, eller 4 förrätter

1 nät musslor
1 pkt bacon (ta lite mindre om du är känslig för all del; vi älskar bacon)
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 citron, tvättad
1 dl hackad dill
1 dl vatten
2 dl grädde
Vit- och svartpeppar

Skrubba och skrapa musslorna och kontrollera att de inte är trasiga eller döda (de ska vara stängda eller stänga sig när du knackar dem lätt mot bänken. Släng dem som inte agerar levande). Lägg dem i en stor skål med kallt vatten medan du förbereder resten, så kan de släppa ifrån sig lite skräp om man har tur.
Skär baconet i små, små bitar. Finhacka lök och vitlök. Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Ta fram en panna eller en stor kastrull - du måste ha ett lock som passar till - och fräs baconet tills det börjar få lite färg. I med lök och vitlök; sänk värmen så att löken blir mjuk men inte brun. Pressa ner saften ur citronen - pressa ordentligt, allt ska ur den! I med vattnet också, och så de avrunna musslorna. På med locket, skaka om och låt puttra ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
Lyft musslorna ur spadet (släng döingarna som inte öppnat sig när alla kompisarna har det) och lägg dem åt sidan i lämpligt kärl. Häll grädde och citronskal i pannan och koka ihop någon minut. I med dill. Smaka av med peppar; jag tyckte att det var gott med både lite svart och vit.

Och där har du ren lyx för under en hundring. Bjud någon du gillar, ingen annan förtjänar det.

tisdag 9 februari 2010

Att tacka en Pytte

Om ni vill att jag ska göra något för en någon gång kan ni alltid fresta med mat.
Jag älskar mat.
Jag blir riktigt lycklig av mat. Riktigt lycklig.
När Ulrica och Greger bjöd mig och Christian på middag i helgen för att tacka för att vi amatörfotade deras fantastiska bröllop i somras anade de kanske hur glad jag blev över skaldjuren, men visste de att jag vid åsynen av den tjusiga platån fångade upp dreglet i sista sekunden innan det landade på deras fina matta?
Att det nästan kom en liten tår av lycka när jag insåg att den goda champagnen i glaset skulle ackompanjeras av hummer, färska räkor och en krabba så god att den helt lyckades utplåna de horribla spår dess vakuumförpackade och dyiga skamversion gjort i mina smaklökars minne?
Jag blev hemskt, hemskt glad.
Tack!

onsdag 3 februari 2010

Välkommen till min kötthimmel.

Är du riktigt hungrig? Titta bort i så fall. Om du inte är någon form av sadist förstås.

Det var lördag kväll. Vi var hungriga. Vi var trötta efter en lång vecka och sugna på något större djur än de vi doppade i aioli kvällen innan. Vi korkade upp en god Shiraz - Allesverloren, tror jag att det var - hällde upp i generösa glas och satte igång. Två feta entrecoter hade inhandlats och låg färdigsaltade- och pepprade (det mår de bara bra av, det har Jens Linder sagt), några söta snackspaprikor stekte i ugnen tillsammans med en chilifrukt, sparrisar låg färdigavbrutna och väntade på ett snabbt kok, en sallad svängdes ihop och skulle precis innan servering berikas med en dressing på rödvinsvinäger, olivolja, finhackad schalottenlök och den ugnsbakade chilin, skuren i fina skivor. Och i kylen låg pricken över den perfekt röda, nystekta (men ändå utvilade) köttbiten - smöret. Mycket likt aiolin från fredagen men tro mig, det är en komplimang. Både till smöret och aiolin. Och mig själv.

Hett vitlökssmör med basilika

1 rulle för 2-4 personer

75 gram smör
1/2 - 1 tsk sambal oelek, beroende på hur hett man vill ha
1 stor vitlöksklyfta, fint riven
1 msk finhackad basilika, vi använde fryst
1 tsk flingsalt
Svartpeppar, ett par drag

Ni fattar nog principen här: Lägg allt på en tallrik och mosa ihop med gaffel. Mosa real good. Dra ihop till en korvliknande form, släng över på lite plastfolie eller smörpapper, vira ihop till en rulle och vrid åt ändarna så att korven tajtas ihop till något som liknar de trista färdigköpta varianterna. Kyl längre stund eller frys kortare om du vill kunna skiva snyggt. Servera på den fullständigt perfekt stekta köttbiten. Och dö om du vill, du kommer i alla fall att vara lycklig.

tisdag 2 februari 2010

Om man nu måste äta kassler så...

Kassler är ju inte det ballaste i stan att käka men den var billig och min erfarenhet är att den blir okej som proteinkälla om man bara öser goda saker över den. Om du är finare i kanten kan du ta något flådigare och lägga under det här täcket, typ kyckling eller varför inte en firre. Fisk och tomat är inte min grej men det här täcket kan göra det mesta till min grej tror jag.
Det är ett bra täcke.

Kasslergratäng med tomat, ost och sånt

2 hungriga

4 skivor kassler
3-4 champinjoner
Olivolja
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd pepparfrukt
1 burk krossade tomater av god kvalitet, t ex Mutti
1 msk balsamvinäger
3 msk vispgrädde
1/2 dl finhackad basilika (jag använde fryst)
+ lite extra till garnering (jag använde färsk)

8 körsbärstomater
1 mozzarellaboll

Sätt ugnen på 250 grader. Skiva kasslern och lägg skivorna i en ugnsfast form. Skiva champinjonerna och låt dem svettas lite i en panna. Skvätt på lite olivolja och tillsätt hackad lök och fint skivad vitlök och pepparfrukt. Fräs ett par minuter (på övre medelvärme; vi vill inte ha bränd vitlök eller brun lök) och häll på de krossade tomaterna, balsamvinägern och grädden. Låt koka ihop. I med basilika, koka en kortis till och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen på kasslerskivorna. Halvera körsbärstomaterna och lägg ut dem ovanpå det hela, liksom små tärningar av mozzarellan. Kör i ugnen i ca 10-15 minuter, mozzarellan ska få fin färg. Ös lite riven färsk basilika ovanpå och servera med sallad (för nu jobbar vi ju GI. Har du inga fat issues kör du vad som helst till). Godaste kasslern jag har käkat i alla fall!

GI-frukost Christian-style

Den här tallriken fick jag mig serverad en helt vanlig tisdagmorgon. Sånt är livet med GI. Och en fin man. Tack älskling.

(Det är med sådana här offentliga kärleksförklaringar jag försöker få människor att bjuda mig på fler flådiga frukostar, goda luncher och grymma middagar. Jag vill så gärna tro att det ska vara fin motivation.)

måndag 1 februari 2010

Wok med halloumi och portobello

Gårdagens middag var i all sin enkelhet så god att jag skulle kunna äta den varje dag i en vecka. Minst.

Så här va: Ni är två personer, yes? Skär i så fall ett halvt huvud broccoli i buketter. Lite stam skalas också och skivas. Ner en minut i kokande lättsaltat vatten och kyles sedan i isvatten, så det vackert gröna krispet bevaras. Tärna en halloumiost och en halv zucchini. Skiva tre portobellosvampar tjockt, eller i nödfall ett gäng champinjoner. Slanta en halv purjo. Finhacka en halv röd pepparfrukt och skiva två vitlöksklyftor tunt. Skala och skär en avokado i stora bitar. Sväng ihop en sås genom att röra ihop en deciliter crème fraiche med en tesked sambal oelek, salta och peppra.

Skvätt ner redigt med olivolja i en wok- eller stekpanna. Fräs svampbitarna tills de får färg och lägg åt sidan. Torka ur pannan med lite papper och skvätt i mer olja. Snåla inte! I med ost och zucchini när oljan blivit ordentligt het. Fräs tills allt fått lite färg, vänd runt ordentligt under tiden. I med purjolök, vitlök och chili. Fräs tills löken mjuknat en liten aning, och släng i broccolin. Skvätt över saften från en lime, salta och peppra och låt allt bli varmt. Vänd i avokadobitarna. Servera den absurt mumsiga woken genast tillsammans med såsen.

Glädje i en liten GI-skål.