Min eminent talangfulle make drar till Berlin idag för att spela på rockklubben White Trash Fast Food med The Flare-Up! på lördag. Givetvis var vi tvungna att suga i oss en något festligare middag än torsdagar normalt bjuder igår kväll. Sikrom, toast, avrunnen gräddfil och rödlök först, nedsköljt med en förvånande smakrik alkoholfri Norrlands Guld. Inga konstigheter där. Men sen förstår ni så blev det finare lir med en soppa på blomkål, jordärtsskocka, baconströssel, tryffelolja med mera.
Jag är som bekant ingen större fantast av mat man inte tuggar men det här var inte dumt. Verkligen inte dumt. Jag freebasade fullständigt med skockorna och blomkålen (när det kommer till soppa antar jag helt kallt att det funkar så länge det går att mixa), och det blev riktigt bra faktiskt.
Jordärtsskocks- och blomkålssoppa med tryffel, bacon, parmesan och gräslök
2 portioner
300 g jordärtsskockor, skalade och skurna i bitar
300 g blomkål, skuren i stora buketter
1 stor vitlöksklyfta, skalad och halverad
5 dl vatten
1 msk lant- eller grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt
Vit- och svartpeppar
Tryffelolja
1 dl hyvlad parmesanost
1/2 pkt bacon, skuret i små bitar
Fint skuren gräslök
Lägg jordärtskocksbitarna i botten av en kastrull och blomkålsbuketterna och vitlöken ovanpå. häll på vatten och buljong, koka upp och småkoka tills allt är mjukt, ca 12-15 minuter. Kör allt slätt i matberedare eller mixer. Häll på grädde och kör en stund till. Häll ner i kastrullen och värm igen; sila eventuellt om du vill ha en slätare soppa. Häll i mjölk och skumma med stavmixer om du vill ha ett tjusigt fluff på ytan. Smaka av med salt, peppar och en dutt tryffelolja. Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Servera den heta soppan med bacon strössel, hyvlad parmesan, gräslök, några droppar tryffelolja och lite extra svartpeppar.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
3 dagar sedan