Alltså, om ni ännu inte upptäckt det fina med savoykål har ni något att se fram emot. Den är snygg, god och har en riktigt bra konsistens, särskilt i en gräddig sås eller stuvning. Den här lunchen svängde jag ihop på 10 minuter och den var en supersnabb höjdare för en stressad lax- och ädelostfantast som jag.
1 skinn- och benfri laxfilé, ca 125 g
lite smör att steka i
1 lagom stor bit savoykål - 100 gram ungefär?
10 cm purjolök
25 g ädelost
0,5 dl matlagningsgrädde
Salt, svartpeppar
Langa fram en stekpanna och en kastrull och dutta i en liten klick smör i varje. Strimla savoykålen och skiva purjolöken snabbt som attan medan smöret laddar för stekning. I med saltad och pepprad lax i stekpannan och kål plus lök i kastrullen. Fräs. När lök och kål mjuknat något vänder du på laxen och tillsätter ost och grädde till kålblandningen. Låt laxen steka ett par minuter till på medelvärme samtidigt som det sjuder i kastrullen. Smaka av den nu ädla kålen med lite peppar, lägg upp tillsammans med laxen och - ja, det var allt! Jag hade tänkt ha små gröna ärter i också, men jag glömde dem. De är bara att ösa ned frysta i den sjudande såsen annars.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
1 dag sedan
3 kommentarer:
Savoykål eller grönkål?
Grönkål kokas normalt längre tid.
Jämför recept med julens långkål.
Hoppla - det blev rätt på två ställen och fel på två... Savoykål ska det förstås vara, som i rubriken! Tack för hjälpen Örjan, nu ska det vara helt rätt.
Savojkål är så vansinnigt gott. Har upptäckt den på allvar nu i höst, och lagat den myckewt och ofta. Däremot har jag aldrih testat den med ädelost. Tack för tipset!
Skicka en kommentar