fredag 17 oktober 2008

Piffigt, helt enkelt.

Jag råkar sitta på ett förslag till var du kan lägga dina kantareller.
På en liten piffig kantarellkudde!
Superenkel att göra, och ett mycket populärt inslag på en middag med vänner. Passar ju bra så här på en fredag kanske. En frasig smördeg utgör underlag åt krämig ost och smörstekta kantareller, och ansträngningen är minimal om man beaktar resultatet.

Kantarellkudde med vitlöksost


20 rutor

300 g kantareller
2 msk smör
1 pkt kyld smördeg på rulle
100 g färskost med vitlökssmak
1 ägg
1 knippe gräslök
Flingsalt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Stek svamparna frasiga i smöret - om de är stora så skär dem i lite mindre bitar, låt dem annars vara hela. Rulla ut smördegen och skär den i 20 lika stora delar (4 gånger på längden, 5 på bredden). Lägg ut dem på bakplåtspapper på en plåt. Bred ca 1 tsk ost i mitten på varje ruta och fördela de stekta kantarellerna ovanpå. Vispa ägget och pensla kanterna lite med det så blir de gyllene i ugnen. Strö flingsalt över och peppra. Grädda i ugnen i 8-10 minuter eller tills rutorna rest sig och fått färg, men passa noga så att de inte bränns. Lägg upp rutorna på ett tjusigt fat och klipp över lite gräslök innan servering. Piffigt!


2 kommentarer:

Unknown sa...

Kan man servera detta på en liten buffé? Eller blir det okrispigt och sunkigt om det får stå framme en stund?

Pytte/Eleonora sa...

Krispig smördeg har en tendens att avkrispa sig när du lägger krämiga saker som ost ovanpå, men om du ser till att ta ut dem först när de blivit gyllenbruna och ordentligt frasiga så kommer de bara att mjukna kring själva lilla ostklicken och inte hela vägen till den krispiga bottnen, om du förstår hur jag menar. Då håller de sig fint ett par timmar på en buffé. Om jag var du skulle jag dock inte göra 400 stycken, utan ett gäng att bjuda till första drinken, typ. Förbered gärna allt fram till penslingen och själva gräddningen innan och förvara i kyl, men pensla och grädda så nära inpå festen som möjligt. Lycka till!