onsdag 22 oktober 2008

Tjejer framför teven: Bjärekyckling med vårsmakande pasta

Tisdagkväll. Ugly Betty och Desperate Housewives med Lillan, lite spontant. Vi svänger ihop en tjejig pasta med grönt som påminner om våren, och äter saftig Bjärekyckling till. Jag måste säga att det är Bjärekyckling eftersom förpackningen gör en stor grej av det. I ärlighetens namn är den mycket godare än vanlig gammal plastkyckling; fåglarna föds upp på majs vilket ger ett smakrikare kött och dessutom tillåts inga tillsatser i köttet. Vi ger ett stort extra plus för att skinnet är kvar - fågel ska ha skinn, så är det bara. Fågel utan skinn är som varm choklad utan grädde; vad är vitsen med det hela om man skippar toppingen? Skinnet ska stekas knaprigt och avnjutas med glädje och tacksamhet.


Bjärekyckling med vårsmakande pasta

2 personer

2 Bjärekycklingbröst (eller vad du nu kan få tag på)
2 msk smör- och rapsolja
2 portioner pasta av den sort ni föredrar
10 cm purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
1 citron
1 påse babyspenat
2 dl små gröna ärtor
Salt och peppar

Hetta upp smör- och rapsoljan i en stor panna och bryn kycklingen tills den får fin färg. Skiva vitlöken tunt och skär purjon i slantar. Låt dem göra kycklingen sällskap i pannan och fräs en stund. Tvätta citronen och riv skalet fint. Häll vin och citronskal i pannan och låt koka ner ett par minuter. Häll på grädden och koka ihop ytterligare ett par minuter tills kycklingen är klar - den ska kännas stum och avge klar saft om du sticker i den med en kniv. Häll i ärterna och låt såsen koka upp. Skölj spenaten och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar och servera till nykokt pasta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här ska ni veta - var sjukt gott!! Såsen liksom gled in i pastarullarna och smakade en svag syrlighet av vitt vin, citron och vitlök. Vi fick vin till. Tre glas. mmmm