måndag 20 oktober 2008

Måndaghatarens guide till positiv överlevnad


Idag är det hårt att vara vaken. Vädret är riktigt typiskt måndagsvidrigt; mulet, fuktigt och kallt men utan det där regnet som man ju ändå kan tycka är lite mysigt så här på hösten. Jobbet ligger och väntar i oorganiserade högar, helghullet skvalpar på magen och kaffemjölken är slut. Förstås. Och då har dagen ändå bara börjat. Optimist som jag är (ni som känner mig - inga protester tack) ska jag försöka mig på en lista på sätt att inte bara ta sig igenom måndagen utan dessutom njuta av den. Känn er fria att fylla i! I slutet av dagen kommer en rapport på vad jag faktiskt genomförde av följande aktiviteter:
  1. Ta en promenad på minst 30 minuter. Motion frigör endorfiner och bla bla bla, ni kan resten. Men det hjälper faktiskt.
  2. Ta en uppiggande shot med uppiggande grejer i. Spetsa med spirulina, ginseng eller guarana så känner du dig duktigare om inte annat.
  3. Ät en nyttig lunch. Gärna med fisk. Fisk gör dig smart. Mat gör dig glad. Och mätt.
  4. Tänk positiva tankar. Jag brukar tänka på nyfångade skaldjur, krispiga sedlar, vackra kantareller och söta kattungar, men det är ju bara exempel på vad som gör mig glad, det kanske funkar mindre bra för er andra.
  5. Gå på ljusterapi på lunchen. För dig som skrattar rått och brölar "trolig ubåt!" åt sådana finesser: öka på watten i skrivbordslampan. Du behöver lite extra artificellt ljus när det blir mörkare, blötare och deppigare ute. Det är endorfinerna nu igen, du vet.
  6. Gå och prata med minst en kollega som normalt gör dig glad. Du som liksom jag jobbar hemma ringer någon du gillar minst en gång. Undvik surkärringarna och besserwissersnubbarna, de har inte i dina måndagar att göra.
  7. Hitta och maila ut ett riktigt bra videoklipp eller en bild på ett galet djur till kolleger och vänner. Man måste dela med sig lite av glädjen också - det är inte bara du som hatar måndagar.
Så ska jag göra. Ni då? In med era bästa tips!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Min måndag började segt, här är vad jag gjort för att piffa till den, hitills:

1. Rökte tre cigg innan klockan blev elva
2. Åt lasange till lunch trots att jag går på GI-diet
3: Snott elementet från min kollegas skrivbord och ställt den hos mig
4. Ring IT-bolaget och frågat om min mail ligger nere eftersom jag inte fått några på hela moronen. Vi konstaterade att jag nog mest är impoplulär
5. Svalt min stolthet som PR-konsult och ringt och tjatat på TT om en grej de har bett mig sluta tjata om
6. skrivit till min man på msn typ 33 gånger för att fråga hur han har det hemma med lilla vovven


...och klockan är knappt två!

Pytte/Eleonora sa...

Här på Pyttes är du i alla fall inte impopulär. Ha en trevlig fortsatt måndag!

Anonym sa...

En dag som denna kan jag varmt rekommendera att skaffa barn. Särskilt söta små sovande barn. Då kan man nämligen med gott samvete trulsa runt i mysbrallor fast klockan är efter två... (!!) och med gott samvete klämma den ena dåliga såpan efter den andra med en stor kopp te och ett gäng Bragokex - bara för att man kan.

Tips för att få detta sovande barn: gå på bebiskoncert (!!), ta en lagom lång promenad och ge barnet massor, massor av mat.

Me sa...

Ikväll trotsar vi vädret och sätter på grillen!
Det blir kyckling i marinad, ris och en krispig sallad. Till det, ett glas Campolietti. Tror nog det blir en tv-dinner - det kan man gott unna sig ibland!

Anonym sa...

Egentligen är måndagar den allra bästa dagen, eftersom kan använda den som ursäkt till att göra saker man egentligen inte får, eller normalt inte gör.

Att tända ljus på skrivbordet på morgonen till exempel.

Eller färskpressa apelsiner till matlådan.

Eller plötsligt börja stretcha på golvet vid sin plats på jobbet (det muntrar upp omgivningen också, kan jag säga).

Eller ta en whisky efter maten.

Eller bädda i soffan och somna framför tv:n.

Det ska jag göra nu!

Anonym sa...

Sååååå.... Hur många genomförde du EGENTLIGEN Pytte? Ska vi tolka din tystnad som att du inte ens kom iväg på den där lilla promenaden?

Pytte/Eleonora sa...

Hmm... Nja, jag tog faktiskt en promenad på en timme med en kollega jag gillar, så där slog jag två flugor i en smäll. men jag åt en onyttig lunch i brist på tid och pengar, drack verkligen ingen Spirulina-drink eller gick på ljusterapi (as if, liksom), men däremot tänkte jag faktiskt en del på krispiga sedlar. det var inget jag blev gladare av, dock. Vad gäller att maila ut galna videoklipp och bilder räknas det inte för mig - jag skickar ju ut så mycket positiva budskap i den här bloggen hela tiden, eller hur!