tisdag 21 oktober 2008

Världens godaste lasagne - världens längsta recept

Jag har aldrig gjort lasagne. Det har alltid verkat så enormt tidsödande och krångligt i mina ögon. Jag äter däremot lasagne hellre än gärna, så glädjen var stor i söndags kväll när mina matidoler Linus och Anna serverade en stor form fylld med en gyllenbrun, väldoftande och underbart smakrik variant som bara kan beskrivas som den raka motsatsen till skolbespisningarnas fadda depphögar. Den var lika god som den såg ut och jag hoppades förstås på ett överraskande enkelt recept med 5-6 ingredienser. Icke sa Nicke. Alla mina fördomar blev bekräftade - det är enormt tidsödande och krångligt att göra lasagne. I alla fall om den ska bli lika god som den här. Anna skapar köttfärssåsen, vilken är en noggrant avsmakad vetenskap som dock tillkommer utan måttsatser, så det är viktigt att gå försiktigt fram med de heta och salta ingredienserna och se vad man själv föredrar.

6-8 personer

Annas hemliga köttfärssås

800 g köttfärs
1 stor gul lök
2-3 klyftor vitlök
Olivolja
3-4 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater av god kvalitet, t ex Mutti (billigare tomater innehåller ofta mycket mer vatten, tipsar Anna)
2-3 tsk sambal oelek
1 msk vardera av grönsaks- respektive köttbuljong i pulverform (det är viktigt med pulverbuljongen. Anna gillar inte transfetterna i tärningar och tycker färdiga fonder smakar konstigt)
2 msk kinesisk soja
1 msk currypulver
1 dl mjölk
1 skvätt rödvin (bara om du har hemma)
Salt, svart- och vitpeppar

Så här gör du såsen (på ett ungefär, alltså):

Finhacka löken och stek den i olivolja. hacka vitlöken och släng med den efter en liten stund. I med hälften av sambalen och lite av sojan; Anna motiverar detta med att det "ska gucka ihop sig lite". Låt fräsa en stund och skrapa sedan ur lökblandningen på en tallrik. I med köttfärsen i pannan och fräs tills färsen får lite färg. Sedan är det bara att slänga på resten av ingredienserna - tomater, tomatpuré, curry, mjölk, eventuellt rödvin, och så sältan i form av buljongpulvor, soja och kryddor. Smaka dig fram här och anpassa efter dina egna preferenser, även vad gäller den sista sambal-mängden. Du får absolut inte ha i grädde eller creme fraiche; den udda lilla mjölkslurken ska dock prompt vara med för att "den kokar ihop såsen på något sätt som jag inte kan förklara". Anna propsar på att såsen ska få koka riktigt länge så att smakerna geggar ihop sig. Och om man inte orkar fortsätta och göra en lasagne av det hela så tipsar hon om att ha i lite tomat- och parikatärningar och kanske några färska örter på slutet och avnjuta till lite pasta. Men om du har orken kvar så håll ut och jobba vidare:

Bechamelsås:

75 g smör
75 g mjöl
13,5 dl röd mjölk
Vitpeppar, salt
Eventuellt lite muskotnöt

Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop med mjölet. Värm mjölken och vispa ihop med smör- och mjölblandningen, lite i taget så att det inte blir några klumpar, med spisen på medelvärme. Vispa hela tiden så att det inte bränns vid. Koka upp och tag av från plattan. Smaksätt med vitpeppar, salt och gärna lite muskot.

Till lasagnen behövs även:

1 pkt Barilla lasagneplattor
2 dl god, riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Smeta ut ett tunt lager bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg på ett lager lasagneplattor sida vid sida, ett lager köttfärssås ovanpå, sedan bechamel igen, lasagneplattor, köttfärssås, bechamel, lasagneplattor, köttfärssås, bechamel - ja, du fattar nog galoppen vid det här laget. Översta lagret (beroende på hur formen är funtad brukar det bli 3-5 lager) ska bestå av plattor, bechamelsås, och riven ost ovanpå. In i ugnen i ca 20 minuter. Klart - äntligen! Jag kommer förmodligen aldrig att orka laga den själv, men nu har jag i alla fall ökat på chanserna att bli bjuden på den igen snart. Man är ju inte född bakom en vagn. Eller tappad bakom en, eller vad det nu heter. He he.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Helt galen lasagne kan jag intyga - krispig, krämig, kryddig! Med tanke på receptets omfattning skulle jag nog göra en livstidsranson på en gång och fylla hela frysen. Varje söndag tar man sen fram en liten ruta, trycker in den i mikron och gosar med den tillsammans med sista slatten rödvin från helgen. Oslagbart. Hade jag en brasa skulle jag tända den. Vore jag en katt skulle jag spinna dovt av välbehag.

Anonym sa...

Nästa undersökning: hur många läsare vågade sig på att laga den?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

underbart recept, lagat den 2 gånger , sist så gjorde jag en dubbel sats för en fest jag hade och 6 personer åt upp allt inom 45 min helt klart en hit, super tack för receptet

Pytte/Eleonora sa...

Anonym - vad roligt! berömmet har vidarebefordrats till receptmakaren Anna som hälsar och tackar. Hoppas du hittar fler användbara recept här på Pyttes!

LasagneTestaren sa...

Vill börja med att tacka för receptet. Det vart en god lasagne. Mitt betyg blev 7 av 10. Oberoende part(familjen) gav 8 av 10.
Med detta sagt är jag fortfarande på jakt efter världens godaste lasagne.

(Min små kotte tyckte inte om den, kan vara att den är mer lämplig för vuxna. Mycket mer komplex smak än en förskolelasagne antar jag)

Renée sa...

Tack för att du delat med dig av receptet! Mitt första exemplar av denna lasagne står nu i ugnen och tror att det kommer bli kanongott! :)

kent p sa...

Hej Pytte!
Bra recept, verkar jättegott!
En enkel förbättring bara:
Min B-sås klumpar sig om jag gör som du, ganska ofta, inte alltid MEN
min kära mamma gjorde på dette viset:
Hon(Maj)rörde ut mjölet med den kalla mjölken innan hon hällde den i pannan med fettet!
Oslagbart och klumpar sig ALDRIG.
Håll till godo
Med vänlig hälsning
kent pettersson
Sundsvall