fredag 17 oktober 2008

Köttbullens lov

Man ska inte vara så förbannat rädd för att göra köttbullar. Köttbullar är ju egentligen världens enklaste och mest tacksamma grej - du har kött som är malt. Kött är gott. Sen kan du ta vad som helst som också är gott. I de här stoppade jag vitlök - gott, citron - gott, grädde - gott, och lite kalvfond - gott. Jag pallar aldrig hålla på med ströbröd som ska blötas och allt vad det är; jag ser till att stoppa ner lite fukt i form av grädde eller riven/finhackad grönsak och då brukar det bli så bra så. Sedan sitter jag och rullar dem framför ett tillräckligt dugligt tv-program. Steker på dem och så är det inte mer med det. Så länge man inte tror att de ska smaka Mamma Scans, varför någon nu skulle vilja göra sådana själv istället för att köpa dem färdiga. Man måste tänka på köttbullen som ett sätt att forma lite smaksatt kött, och inte göra så stor SAK av det. Men håll dig till ett halv kilo färs eller så, du vill kunna behålla din avslappnade attityd utan risk för att balla ur och börjar drömma om köttbullssmet som vill rulla dig och liknande ondskefullheter.

Okej, är vi redo?

Citron- och vitlöksdoftande kalvfärsbullar med gräddsås

Jag gjorde det här för två och fick köttbullar kvar till en matlåda dagen efter. Är ni fler så öka på såsen lite.

500 g kalvfärs (nötfärs funkar också, men kalven har en lite finare, mildare smak)
1 citron
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond, eller vilt- och kantarell
1 msk raps- eller matolja
1 msk smör

Till såsen:
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk fond av sorten som användes ovan

Placera kött i bunke. Tvätta citronen (jag brukar köra med diskmedel och varmt vatten, skölj ordentligt) och riv den fint. Riv vitlöken lika fint. Allt ska ner i köttbunken tillsammans med grädden, och så lite salt och redigt med peppar. I med rena händer och krama ihop, och forma sedan ca 30 köttbullar. Hetta upp olja och smör i panna och stek köttbullarna; om du inte har en stooor panna får du göra det i två omgångar. Dutta lite försiktigt med dem och se till att de får fin stekyta runt om. Lyft dem ur pannan när de är genomstekta och håll varma i en övertäckt form. Nu finns det en massa goda grejer kvar i pannan; häll i vattnet och vispa fram dem ordentligt, och så på med fonden och grädden. Koka upp, smaka av med lite peppar (det är förmodligen tillräckligt salt redan), och servera med köttbullarna. Jag gjorde ugnsrostade palsternackor och zucchini till, det var fint som snus.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fint som SNUS! Då är det finfint!

Älskar köttbullar.

Anonym sa...

Låter nästan ROLIGT att göra köttbullar. Jag är skeptisk.

Anonym sa...

Och där kommet köttet. Vi har lite längtat efter kött-recepten här borta vet du. Bravo!

PS. Lillan - klart du är skeptisk. Detta är ett stort steg från makaroner med ketchup. Men jag vet att du kan. Om inte annat kan du ju bara gå hem till Pytte så lagar hon nog några åt dig. MMmmmytte...

Anonym sa...

SANT!!

Anonym sa...

Att spritsa köttbullar på en plåt & kasta in plåten i ugnen, det är smidigt.