måndag 27 oktober 2008

Potatiskompisar med rökt lax och citronkräm

Titta på de här små raringarna. De kanske inte är överdrivet tjusiga, men besitter en läckerhet som liksom växer på en och gör dem till ett tryggt inslag på buffén, en vän bland drinktilltuggen, en oas i plockmatsöknen. En kompis att återvända till efter att man tröttnat på allt det andra tjafsiga. En liten bekant i vimlet. En - ja, ni fattar nog nu. De är goda, helt enkelt. Jag tog med dem till ett det eminenta kalaset jag var på i lördags (samma kalas som framkallade pastasuget igår kväll) och där utgjorde de ett fullständigt onödigt inslag på en dignande, läcker buffé. Trots överflödigheten rönte de dock stor uppskattning. Små, heta potatisar toppas med smakrik, rökt lax och en len citronkräm - något att testa i helgen kanske?

ca 40 små tilltugg

1/2 kilo Smått&Gott potatis, lite drygt (eller små färskpotatisar om du kommer från framtiden och det råkar vara sommar)
1 msk chiliflakes
svartpeppar
2 msk olivolja
100 g rökt lax, gärna najadrökt eller med rosépeppar
200 g philadelphia light
1 citron
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Gräslök

Värm ugnen till 225 grader. Halvera potatisarna på längden. Lägg potatisarna i en plåt - jag brukar ha bakplåtspapper under för att slippa fastbrända potatisar. Ringla över olja, peppra riktigt ordentligt och smula över chiliflakes. Blanda allt ordentligt och placera alla potatisar med snittytan upp. Sätt in plåten i övre delen av ugnen och låt steka i 20-25 minuter. De är klara när de fått fin färg och är mjuka inuti. Lägg åt sidan att svalna. Tvätta citronen och riv den fint. Blanda rivet och saften från citronen med osten. Rör i honungen och smaka av med lite salt och peppar. Ställ i kylen tills du är redo att garnera. Skär laxen i bitar och fördela dem på potatisarna när de svalnat. Spritsa eller klicka ut citronkräm ovanpå och toppa med lite klippt gräslök.

Inga kommentarer: