Foto: Björn Tesch |
I dag har jag registrerat en ny domän. Jag hoppas att jag kommer använda den också (vi äger vääääldigt många domäner; en lång lista av planer och projekt som ännu inte tagits itu med), för det blir en bra grej i så fall! Håll tummarna.
I övrigt är det måndag, och den första dagen på en vecka som ska vara helt köttfri. Jag slänger in en fin paj här (från ett jobb publicerat i Icakuriren) för att fira in det hela, kanske något att bjuda någon kompis på tillsammans med en iskall öl?
Smördegstarte med
karamelliserad fänkål, lök, äpple och getost
4-6 portioner
Tid: 30 minuter
2 små stånd fänkål
2 gula lökar
25 g smör
2 msk olivolja
2 msk socker
1 msk pressad citron
1 rulle kyld smördeg
1 dl crème fraiche
100g getost utan kanter
Ansa fänkålen och skala löken. Skiva alltsammans i
centimeterbreda skivor. Skär äpplet i 0,5 cm tjocka halvmånar. Smält smöret
tillsammans med olivoljan i en stekpanna. Lägg i lök och fänkål och stek i 8-10
minuter; vänd ett par gånger under tiden men låt vara mellan varven. Tillsätt
socker och citron och stek tills sockret smält och allt är karamelliserat. Ta
av från värmen, tillsätt äpplet och vänd samman försiktigt.
Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut smördegen, dela den på
längden om du vill göra två avlånga tarter eller gör en stor. Skåra smördegen
en centimeter från kanten utan att skära igenom helt. Nagga degen med en gaffel
innanför kanten. Förgrädda i 10 minuter och nagga i mitten igen om degen rest
sig. Bred crème fraiche innanför kanten och lägg på den karamelliserade
fänkålen, löken och äpplet. Krydda med salt och svartpeppar. Smula över osten
och grädda i ytterligare 8-10 minuter eller tills osten fått lite färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar