Soppa på palsternacka med svamp och vitlökstoast
2 personer
150 g palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
5 dl kokande vatten
1,5 msk viltfond
1 dl grädde
Ev lite mjölk
Vitpeppar
ca 10 skogschampinjoner, eller vanliga champinjoner, skivade
10 g torkade trattisar (ca 1 dl) eller en stor näve färska
Smör att steka i
2-4 skivor gott bröd
1 generös bit vitlöksroule eller annan god krämig vitlöksost
Ev lite olivolja och svartpeppar
Ev lite olivolja och svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den torkade svampen att förvällas i en skål kallt vatten. Skala palsternackan och skär i tärningstora bitar. Skala och hacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör i en kastrull. I med palsternackan, fräs en stund till och häll sedan på det kokande vattnet och fonden. Sjud ca 10 minuter tills palsternackan är mjuk. Mixa slätt med mixerstav och häll på grädde. Koka upp och smaka av med peppar. Eventuellt späder du med lite mjölk om soppan blir för tjock; skumma gärna soppan med mixerstaven innan servering i så fall.
Medan soppan puttrar på spisen smörsteker du svampen gyllenbrun. Ös på generöst med ost på brödskivorna och skjutsa in dem i ugnen i 5 minuter, tills de får lite färg. Ringla gärna över lite olivolja och peppra precis innan servering. Servera soppan med en stor hög smörstekt svamp i, samt toast direkt från ugnen.
Medan soppan puttrar på spisen smörsteker du svampen gyllenbrun. Ös på generöst med ost på brödskivorna och skjutsa in dem i ugnen i 5 minuter, tills de får lite färg. Ringla gärna över lite olivolja och peppra precis innan servering. Servera soppan med en stor hög smörstekt svamp i, samt toast direkt från ugnen.
4 kommentarer:
testa att göra en päron- och palsternackssoppa. riktigt trevligt!
Om man har en kille som inte gillar svamp... kan han få en annan hög av nåt i soppan?
Anonym nr 1 - tack för tipset!
Anonym nr 2 - självklart! Jag skulle ladda hans med en hög av knaprigt sidfläsk, eller bacon. Och/eller smörstekta små tärningar av zucchini. Och parmesan. Till exempel!
Anonom 1 här... aka Stefan =)
Inga problem Pytte!
Jag fick inspirationen i Skottland. Mitt i hjärtat av Speyside hamnade jag under en Whiskyresa med en av världens största sprittillverkare på ett litet inn med UNDERBAR mat. Helt otrolig förrätt till lunchen bestod av en soppa väldigt lik din, men med päron i den.
Så när jag en tid senare blev sugen på denna hemma i Sverige så toppade jag den även med knaperstekt bacon, precis som du skrev till Anonym 2.
Men när du skrev parmesan så slog det mig; JAAA! Det hade passat kanonbra!
Kul matlagning förresten. Jag blev introducerad till din sida av min fröken, och med det primära matlagningsuppdraget var det ju bara för henne att peka och säga : Gör som Pytte! ;) Så det har blivit några recept. Fast vissa ingredienser är lite svåra att hitta om man inte lägger tid på det.
Du har mat i själen tjejen!
Skicka en kommentar