Foto: Lieselotte van der Meijs |
Jag fick en craving en kväll och gav mig ut på jakt. Den inkokta laxen skall ätas kall, så det var för sent för mig att göra egen. Till min stora glädje hittade jag en bit i en delidisk och gick hem med den, så där peppad inför en middag som man bara blir när man haft cravings och ska få tillfredsställelse alldeles, alldeles strax.
Okej. Så jag sätter gaffeln i laxen och förlåter genast att den verkar lite torr - så peppad är jag - men när jag sedan stoppar gaffeln i munnen kan jag INTE förlåta att laxen inte har minsta ättiksmak. Den har ingen syra alls. Det är bara en kall, kokt lax. Mycket ättika vill jag att min lax ska smaka, och den får inte vara torr! Sedan toppar man med riktigt goda saker...
Här är min version, perfekt på buffén.
Ättiksinkokt lax med
smetana, forellrom och snabbsyltad salladslök
Inkokt lax ger en försmak av sommaren och blir festlig
plockmat när den serveras på skedar med läcker topping.
400 g skinn- och benfri laxfilé
Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
0,5 dl socker
1,5 msk salt
10 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
Till servering:
1 dl smetana
50 g forellrom
1 snabbsyltad salladslök (se recept nedan)
Skär laxen i ca 2x3 cm stora bitar och lägg dem i en form
med höga kanter. Det ska finnas lite plats mellan bitarna. Lägg alla
ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Häll lagen över laxen,
bitarna måste täckas helt. Plasta in ordentligt men stick några hål i plasten
så att ångan kan pysa ut lite. Låt svalna och ställ sedan i kylen.
Lägg laxbitarna på skedar på ett fat. Klicka över lite
smetana och forellrom och toppa med snabbsyltad salladslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar