torsdag 19 februari 2009

Restfest - lammstek och heta vårrullar med dipp

Är på landet med goda vänner och väntar på att bli hungrig nog att avnjuta resterna från gårdagkvällens festmåltid. Heta vårrullar friterades och dippades i sojadressing, och sent omsider blev en lammstek perfekt rosa och saftig i ugnen, omgiven av mina hemlevererade eko-rotfrukter, rosmarinkvistar och vitlöksklyftor från en hel vitlök. I brist på sallad fick en stilig romanesco delas i buketter och sjuda någon minut för att sedan vändas i örtkryddat smält smör och flingsalt. Svärmors syltade rönnbär blev pricken över i tillsammans med en gräddig sås gjord på stekskyn och en skvätt whisky; så fantastiskt fint. Ett gäng vårrullar och en halv stek väntar i kylen och snart ska vi återuppleva gamla minnen.

Ni som inte testat att göra egna vårrullar någon gång - prova! Det är en ny och härlig värld att upptäcka. Lägg vad som helst i filo- eller vårrulledeg (filo finns både kyld och fryst i de flesta större matbutiker; vårrulledeg hittar du oftare i asiatiska affärer), vik in kanterna, rulla ihop, fäst skarven med lite smält smör och fritera. Sväng ihop en dippsås på grejer du gillar och dubbeldoppa järnet. Så här gjorde vi på ett ungefär:

Vårrullar mingelstyle

Tina ett paket filodeg om det är fryst.
Blötlägg lite blandad torkad svamp en halvtimme, låt rinna av och grovhacka.
Koka ett halvt litet paket glasnudlar enligt anvisningarna på paketet. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Strimla lite purjo, skiva ett par vitlöksklyftor.
Finhacka lite färsk ingefära och röd chili.
Öppna en påse färdigriven råkostsallad (morot och vitkål; bra latmanstips).
Låt en halv burk böngroddar rinna av.
Hetta upp lite olja och en dutt smör i en panna och fräs svamp, vitlök och lök ett par minuter. I med ingefära och pepparfrukt, fräs en stund till, häll i morot, kål och groddar. Vänd i nudlar. Salta och peppra och skvätt över lite japansk soja.

Placera dig med en entusiastisk hjälpreda vid ett bord. Låt en annan hetta upp en halvliter rapsolja och ansvara över friteringen. Rulla ut filodegsarken och skär dem i fyra remsor på kortan. Ladda upp med två var och låt resten vänta i en fuktad handduk. Lägg på en klick fyllning på nedre delen av en kortända, vik över kanterna och rulla ihop. Fäst skarven med lite smält smör. Fritera dem ett par i taget, i ett par minuter tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och dippa loss direkt; Johan (som gärna kallar sig Jonny Potato) svängde ihop en finfin dipp på japansk soja, chili, ingefära och limesaft. Allt räckte till en redig sats rullar, vilka alltså räcker till två dagars himmelsk njutning. Tror jag är redo nu!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gud så gott! Har aldrig fattat att det är så enkelt att fritera. Fast det kanske kan skvätta och göra hemskt ont?

Pytte/Eleonora sa...

Nej då, det skvätter inte alls om man bara lägger i försiktigt! Det är jätteroligt att fritera, men man bör ha ett lock i närheten att lägga på kastrullen om det så att säga skulle bli för mycket fart på oljan, och så ska man använda metallverktyg förstås och inte plast. Prova, det är piffigt som bara den!

Annika sa...

Jag kommer absolut pröva att fritera, efter din urbraiga beskrivning.
Om du undrar varför jag är här inne och kommentarsspammar allt du skrivit på sistone, så beror de helt enkelt på att jag haft alldeles för mycket att göra, och alldeles för lite tid att ägna åt viktuga saker såsom att läsa matbloggar.

Pytte/Eleonora sa...

Annika - kommentarspamma på bara! Och berätta hur det gick med friteringen sedan.