tisdag 10 februari 2009

Panerad sej med ugnsstekt örtpotatis, fänkålssallad och senapsyoghurt

Igår gjorde jag ett nytt försök med den billiga och politiskt korrekta sejen. Jag tittar alltid pliktskyldigast på den och försöker få mig själv att tro att jag överväger den, men i slutändan bortprioriteras den alltid till förmån för sina utseendemässigt fördelaktigare rumskamrater. I själv verket är det ju inget fel på smaken - det är en väldigt mjäll och fin firre - men man vill kanske... Piffa upp den en smula. Klä om den. Panera den, till exempel. Och omge den med extra goda tillbehör.

Panerad sej med ugnsstekt örtpotatis, fänkålssallad och senapsyoghurt

2 personer

Panerad sej
250 g sejfilé
1 dl ströbröd
Smör

Skär sejfiléerna i portionsbitar, salta och peppra dem och vänd dem i ströbröd. Stek dem gyllene i smör, någon minut på varje sida.

Ugnsstekt örtpotatis
10 små potatisar (delikatess)
1 rejäl knippe timjan (eller annan färsk ört du gillar)
2 msk olivolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisarna (om de inte redan är tvättade) och torka dem. Lägg dem tätt i en form och häll över olivolja. Vänd runt ordentligt. Stek dem i 20 minuter i ugnen. Ta ut formen, repa över timjan eller andra örter - snåla inte! - och salta. Ta lite hackad vitlök också om du är sugen. Vänd runt allt igen. In i ugnen i 10 minuter till.

Fänkålssallad med limedressing och parmesan
1 fänkålsstånd av lagom storlek
1/2 dl hyvlad parmesan
1 lime
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung

Pressa saften ur limen och blanda den med olivoljan och honungen till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Putsa bort fula fläckar från fänkålen, skär av den grövsta delan av roten, halvera den på längden och skiva den så tunt du kan med en vass kniv (också på längden). Om du hyvlar eller använder mandolin blir den lite väl tunn; vi vill ha lite krisp kvar i den. Blanda med dressingen och strö över parmesan. Lite extra svartpeppar är alldrig fel.

Senapsyoghurt
1 dl matyoghurt
1 msk dijonsenap

Blanda de tu. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Annika sa...

Gott, gott, gott. Nu vet jag vad jag skal göra med sejen nästa gång. Att sminka upp den med en panering var ju ett genialt påhitt!

Mackan sa...

Gott, och gillar hur du skriver (tänker..)!
/Marcus