måndag 16 februari 2009

Blomkålsgratäng med pasta, skinka och pinjenötter

Blomkål är inte allas bästa kompis men det är ju ack så nyttigt och jag tycker att det kan vara gott någon gång ibland. Fick bli lunch tillsammans med fullkornspasta i en het gratäng häromdagen. Receptet är för 1 hungrig.

250 g blomkål i buketter
100-150 g kokt pasta, beroende på hur hungrig du är
2 tsk smör
1 tsk mjöl
1,5 dl spad från blomkålskoket, eller lite buljong du gillar
0,5 dl riven västerbottenost, + lite extra
1 msk vispgrädde
30 g rökt skinka i skivor
0,5 dl rostade pinjenötter
Svartpeppar, lite salt
Eventuellt lite färska örter

Sätt ugnen på 250 grader, övervärme. Koka blomkålen mjuk men med lite tuggmotstånd kvar i lättsaltat vatten, ca 7 minuter. Spara kokvattnet. Lägg blomkålen och den kokta pastan i en liten ugnsform. Riv skinkan i bitar och fördela i formen. Smält smöret (jag råkade ha lite örtsmör, vilket gav lite extra piff åt rätten) och vispa i mjölet. Tillsätt blomkålskokspad eller buljong och låt koka upp. Vispa i ost och grädde, smaka av med svartpeppar och lite salt. Häll såsen över pastan och blomkålen. Riv över lite extra ost om du är en cheese lover som jag. Strö över pinjenötterna och gratinera i ugnen tills osten fått lite färg, 5-10 minuter. Har du lite färsk timjan eller någon annan god ört strör du över lite innan du hugger in. Rätten bör ackompanjeras av kall mjölk.

1 kommentar:

enAnnan sa...

Själv tycker jag väldigt mycket om blomkål så det här låter ju perfekt! :)