tisdag 3 februari 2009

Färsk ravioli med ett grönt berg och citronsås

Okej, det är inte den bästa bild jag tagit, men jag måste ändå dela med mig av en gårdagens middag.

Under:
Ett härligt berg av färsk ravioli (Rana) med kyckling och pancetta (smakade knappast särskilt mycket av varesig det ena eller det andra, men det var gott ändå).
Över:
Ett härligt berg av sojabönor (edamame), färsk spenat, gröna små ärtor, purjolök och vitlök.
Det hela dränktes i:
Ett härligt hav av citronsås gjord på saften och skalet av en tvättad citron, 2 dl grönsaksbuljong, 2 dl grädde samt massor av peppar och lite salt.

Koka edamamen enligt anvisningarna på förpackningen och sprita dem. Fräs purjo och vitlök i lite smör, riv citronen,pressa över citronsaft, häll på buljong, citronskal och grädde, låt koka ihop, smaka av med salt och peppar. Koka upp vatten i en kastrull och låt spenaten sjuda i en halv minut. Lyft ur den, kyl och krama ur den. Blanda allt det gröna med citronsåsen och servera till nykokt, fylld pasta of your choice. Flingsalt, nymalen peppar och parmesanost förgyller.

PS: Råsmart tipsar i en kommentar om att det finns stora påsar frysta färdigskalade sojabönor i de del asiatiska butiker, bland annat på Omi Foods på Olofsgatan 10 i Stockholm samt HS Asien Livs i Söderhallarna. Snabbt och enkelt!

12 kommentarer:

Råsmart sa...

Hej Pytte, hälsning från en edamameentusiast här!
Förstår att du också är hooked. Men jag måste fråga (när jag ser att du tycks koka hela skidan och sprita dem!) om du vet att du kan köpa en hel påse med färdigspritade bönor?? På OMI Foods, Olof Palmes gata, köper jag dem! Finns säkerligen i Söderhallarna också.
Slänger i dem i lite allt möjligt som lagas här hemma...
God spis!

Pytte/Eleonora sa...

Hej Råsmart!
Jag älskar också de där påsarna med färdigskalade bönor; köper dem i asiatiska butiken nedanför Söderhallarna (japp, de finns i frysen!). Oftast orkar jag ju dock bara gå till Ica, och där är det skidorna som gäller! Men jag rekommenderar förstås varmt att leta rätt på de frysta skalade, vilka i mitt tycke inte smakar sämre. Eller vad säger du?

Råsmart sa...

Ah, såklart du redan är bekant med dem. Jag tyckte bara att det lät så ansträngande att sprita dem och det KUNDE ju mycket väl ha varit så att du inte snubblat över de färdigskalade! Men det är klart att det finns en latfaktor i att slippa gå längre än runt hörnet... På ICA minsann! Det är visst lite rivigare på Söder, helt klart. Här på Slussens norra sida är vi glada om i hittar sockerärtor i frysdisken (nästan).

Pytte/Eleonora sa...

Det är förvisso Icas egna märke (Selection-sortimentet), så är man väl i en Ica-butik är det inte alltför svårt att hitta dem. Jättekonstigt att inte fler säljer dem, tycker jag. De är ju bönornas böna!

Råsmart sa...

Jag överdriver ju förstås. (Vi hittar broccoli i frysdisken också...)
Här skulle jag tipsa dig, och så fick jag själv ett kanontips istället! Tack, ska genast leta lite bättre!
Och tack för en inspirerande blogg också!

Pytte/Eleonora sa...

Tack själv! Och jag ska tipsa om de färdigskalade bönorna i inlägget.

Annica sa...

Jag har just köpt min första edamame-påse på ICA, och det är tack vare dig!

Annika sa...

Vilket suveränt tips! Skall genast ta svängen om asiaten i Söderhallarna nästa gång jag har vägarna förbi; det var alldeles för längesedan, för övrigt.
Kunde inte låta bli att störa mig lite över att blnorna ju hinner svalna betänkligt medan man spritar dem. jag vill ju smörslunga mina medan de fortfarande är varma...

Anonym sa...

Vad menar du med att man ska sprita bönorna? Låter urgott hursomhelst!! :)

Pytte/Eleonora sa...

Annica - Du kommer snart att vara beroende!

Annika - jag brukar woka dem eller ha dem i såsen, så då är det sällan ett problem att de kallnar, men visst är det trevligt med det färdigskalade alternativet ibland.

Sandra - det betyder att pluppa bönorna ur skalen. Tryck lite lätt bara så åker de ur.

Annika sa...

Det var då fasen också...i dag var bönorna borta från min ICA (de står inte högt i kurs hos mig just nu)! Inte bara tomt i facket i frysen utan etiketten borta från kanten och ett berk av wokgrönsaker där de brukat ligga...suck.
Nu bara måste jag ju till Söderhallarna.

Pytte/Eleonora sa...

Annika - så fantastiskt otrevligt av din Ica-handlare. Det går inte att be dem ta in dem igen då...?