fredag 9 januari 2009

Fint som snus: Heta fiskbiffar och stärkt ananas

Okej, spana in det här då! Jag fick finbesök av syster Lulle igår och då ville man ju inte vara sämre än att man bjöd till lite... Joråsörrusatte! Jag gjorde fiskbiffar som i och för sig inte ville hålla ihop riktigt men som blev väldigt goda i alla fall. Så här på ett ungefär:

2 personer

Heta fiskbiffar med sojabönor och friterad palsternacka

1 pkt fryst ekologisk torsk (400 g) tinas och skäres i mindre bitar. Köres i matberedare till smet tillsammans med 1 litet ägg, 1 klyfta vitlök, 1 halv gul pepparfrukt, finrivet skal och saft av 1 tvättad lime, 1 salladslök samt salt och peppar. jag hade i en liten skvätt grädde också men jag misstänker att den var boven i det något för lösa dramat så hoppa över den. Forma smeten till biffar och stek dem i smör i ett par korta minuter på varje sida. Håll varma.

Hyvla eller strimla en palsternacka (t ex med en julienneskärare) och fritera i rapsolja tills de är gyllenbruna och krispiga. Jag använde en ståltång för att göra små härvor av dem medan jag friterade dem. Tjusigt värre. Låt rinna av på hushållspapper - dessa kan med fördel förberedas tidigt, de behöver inte vara varma.

Woka 2 dl kokta sojabönor (edamame, ni vet) i lite olivolja. Ta av pannan och vänd ner 1 påse (70 g) babyspenat samt en fint skivad salladslök. En skvätt balsamvinäger på det. Salt och peppar.

Vispa ihop 1 dl hederlig, fet crème fraiche med saften av en halv lime. Smaka av med salt och peppar.

Arrangera allt konstfullt. Klart!

Efteråt bjöd jag på ännu en anrättning framskjutsad av min fina tequila (Tequila XQ Reposado), som uppenbarligen går att använda till allt.

Tequilastärkt ananas med grädde och pistaschnötter

Vispa 1 dl grädde och hacka ett gäng skalade pistachnötter. Tag 1/2 ananas och attackera den med en bra kniv. Skär av skalet; allt brunt och stickigt ska bort. Skär av klyftor på längden kring den hårda stocken i mitten, vi vill bara ha fina mjuka bitar kvar. Klyftorna skär du i 1/2 cm tjocka skivor på längden. Hetta upp lite smör i en panna och stek skivorna tillsammans med 2 msk råsocker eller annat gott socker tills skivorna fått lite färg. På med en skvätt god sprit; jag använde som sagt fin tequila men konjak eller rom är lika gott om inte godare. Häll på ett par matskedar. Bränn eventuellt av, om du törs, men det är inget måste. Lägg upp den varma ananasen, skeda lite sås från pannan över och servera med grädden och hackade pistaschnötter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jassåru..såhäräreserru... Jag vill också ha dig som syster. Inte nog med att man verkar få avnjuta de mest fantastiska skapelser - man får umgås också. Det vill jag.

Prima sa...

Kära Pytte, jag tycker absolut att du skall skriva en kokbok. Det är en sann fröjd att läsa din blogg. Jag skall se till att skaffa chiliolja och laga din frestande morotsoppa. Ciao från syster Prima

Pytte/Eleonora sa...

Lisa - inte behöver man vara syster för att få umgås! Det är mina systrar som är bäst på att helt enkelt annonsera att de kommer, och vill ha mat. Så enkelt är det!
Syster Prima - om jag gissar på rätt syster tror jag att du och familjen kommer gilla morotssoppan. Tack snälla för fint beröm!

Daniel Roos sa...

Tycker det ser riktigt proffsigt ut måste jag säga fortsätt så mvh Daniel

Pytte/Eleonora sa...

Man tackar och bugar Daniel, och vad roligt att få så celebert besök!

Anonym sa...

Och här kommer systerns dom: FANTASTISKT!!

Lisa, det är precis som du säger - en ynnest att vara syster till Pytte av flera skäl. Man dyker upp vid middagstid, urlakad, hungrig och glad (numera också förväntansfull måste jag erkänna), och blir ALLTID överraskad och än mer ödmjuk. Så gott, så vackert, så stämningsfullt.

Efter torsdagens middag är det slut med falukorv och makaroner hemma.

Tack igen Pytte, du är min idol.

Pytte/Eleonora sa...

Nej men ÄSCH!!! Om det inte fanns snälla systrar och vänner som hävdade att jag lagar god mat skulle det inte finnas någon blogg. Så tack ska NI ha!