tisdag 13 januari 2009

Fusk-hemmagjord lunch för kontorsråttor

Okej, så här precis före lunch ska vi ta itu med det här med kontorsmat en gång för alla. De flesta jag känner som har en arbetsplats utanför hemmet begränsar sig till ett av följande alternativ när det kommer till lunchen:

1. Ta med matlåda hemifrån.
2. Äta ute.
3. Köpa hämtmat ute och ta med till kontoret.
4. Köpa med sig en färdigrätt eller plastburkssallad från närliggande matbutik.

Jag har ofta försökt mig på det här med matlådor men jag tycker helt enkelt att det är för trist att äta gårdagens middag även till lunch. Att äta ute är oftast för dyrt i förhållande till vad man får, och än värre blir det med hämtmat. Plastiga färdigrätter ska vi inte ens prata om - visst finns det ett par undantag bland det verkliga skräpet men hur snabbt tröttnar man inte?

Dags för ett femte alternativ! Gå till matbutiken och köp ett par nyttiga och goda ingredienser, av vilka du på max 10 minuter slänger ihop en lunch på kontoret, utan att använda spis eller ugn. Har du tillgång till lite smaksättare som olivolja, soja, sweet chilisås, kanske lite balsamvinäger samt salt och peppar på kontoret är förutsättningarna extra goda. På begäran kommer här ett par tips; fyll gärna på med egna förslag!
  • Varmrökt lax med ärtor och getost. Värm gröna små ärtor i micron eller i hett vatten från vattenkokaren, häll av, blanda med smulad getost och ät med en bit varmrökt lax.Fint som attan och klart på fem röda.
  • Nudlar med kyckling och grönt. Köp ett paket ägg- eller fullkornsnudlar (inte portionsvarianten med kryddpåse; de är friterade i läskig palmolja) och lägg ett nystan i uppkokat vatten ett par minuter. Låt rinna av och blanda dem med lite färdigriven råkost (Ica har på påse). Pilla av köttet från en grillad kycklingklubba och blanda i. Soja och/eller sweet chilisås till blir pricken över i.
  • Lufttorkad skinka med mozzarellasallad. Lägg upp ett par goda skivor lufttorkad skinka (kyckling eller rostbiff går förstås också bra) på en tallrik. Riv en mozzarellaboll i bitar och lägg på skinkan tillsammans med en halv ask halverade cocktailtomater och en halv påse färdigblandad sallad. Olivolja, balsamvinäger, salt och peppar till, om du har.
  • Bakad potatis med kräftstjärtsröra. Om din arbetsplats har en micro kan du få en rykande het potatis på samma tid det tar att värma en frysrätt. Lägg bakpotatisen på en värmetålig tallrik, pricka med en gaffel och kör på full effekt i 8-10 minuter. Blanda en halv burk kräftstjärtar med en smaksatt crème fraiche du gillar - t ex chili/tomat - eller varför inte en fettsnål keso?
Jag hejdar mig här så kanske jag hinner inspirera några som just ska ut och köpa den vanliga thailådan. Men kom gärna med fler förslag, så lägger jag upp dem här!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Pytte!

Gjorde sallad med rökt lax, spenat och avocado igår à la Pjut. Fantastiskt gott! Tusen tack!

Pusspusspuss

Anonym sa...

Jaha.... jag kanske skulle säga att det var Sara som lagade salladen också. Puss igen!

Pytte/Eleonora sa...

Sara, du ska veta att jag är hedrad. Och vad roligt att se din röst!

Anonym sa...

Visst seru, nu är jag igång! Nya rätter var och varannan dag! Vad blir nästa måntro... Inne på mozzarella salladen. Eller har du några andra lite lättare tips ur ditt bibliotek av recept?

Puss

Pytte/Eleonora sa...

Sara - prova den enkla baconsalladen, den är mums. Eller halloumin med paprikapytt, också superenkelt. Och var inte rädd för sopporna! Fast du har kanske ingen mixer? I övrigt tycker jag att du ska ge dig på fiskrätterna - att tillaga fisk, alltså. Det är braaa för kroppen.