onsdag 14 januari 2009

Tvilling-giganternas kamp

Inspirerad av en ångande och alldeles lysande beskrivning av frestelsen hos en smaksatt Plopp måste jag ta upp en hjärtefråga.

The Center-Plopp issue.

Någon som börjar nicka ivrigt i samförstånd? Som upphetsat slänger ut armarna i en bekräftande gest och vrålar "Jag veeeeeeet!!!"? Inte? Är det bara jag som undrar hur Cloetta kan ha två så lika produkter i sitt sortiment, och hur vi svenskar kan ha så olika favoriter bland de två? Personligen är jag en Center-tjej, fast med syndiga dragningar till Plopp. Plopp är en lyxig två-bitars att smeka i sig vid sällsynta tillfällen, medan Centern är en trygg rulle att hålla i handen när åskan går eller man bara har tråkigt. Men jag kan inte riktigt förstå varför jag egentligen föredrar det ena framför det andra.

I godbitarnas produktinformation hos Cloetta står att läsa att de båda har funnits i över 50 år; Center ända sedan 1941. Skillnaderna?
Tja, i innehållsdeklarationen hittar jag två:
I Center står ingrediensen helmjölkspulver före skummjölkspulvret. I Plopp är det tvärtom. Dessutom innehåller Plopp ett extra gram kolhydrater. I övrigt: Nada. Exakt lika.
Jag googlar mig fram till ett svar på frågan, nämligen att det främst är aromämnena som skiljer - Center har aromämnen som smakar kola, medan Plopp ska smaka karamell. Där ser man!
Varför känner jag mig fortfarande så förvirrad?

Vad är du? Center eller Plopp?

13 kommentarer:

Xtian sa...

Vill säga Plopp, men kollar man sina godiskvitton genom åren så är det nog Center. Vet inte varför...

Anonym sa...

Måste jag välja blir det Plopp. Center har jag nog bara ätit max tre ggr i mitt liv.

Jag gillar Japp mer. Speciellt den gamla varianten/receptet - blev mer som Mars för några år sedan.

Anonym sa...

Ååå en riktig hjärtefråga! =) Jag är definitivt en PLOPP-människa! Center äter man i nödfall...som del ur en lösviksgodiset.

Plopp skapar barndomsminnen (gissa vilket godis man bland 9 syskon lättast kunde tigga till sig på affären: en rulle Center eller en liten Plopp) på samma sätt som Dixie-kola, Jenka och Dance-tuggummin...
Hur kommer det sig förresten att Dixie-kola bara finns som kolasmet till glass nu!?!

Annika sa...

Center......slurp!
I perioder har jag fullkomligt knarkat Center. Som exempelvis efter vår andre sons födsel. Jag var konstant hungrig; konstant sötsugen. Lokaka ICA-etablissemanget hade det fantastiska, om än obegripliga, erbjudandet tre rullar Center för 21 kronor. Jag åt tre rullar Center om dagen i flera veckor, tills butikens lager tog slut (antar att det var jag som tömde det).
Plopp är helt okej den med. Som substitut. fast jag äter bara finchoklad sedan i augusti. Har inte blivit fin i kanten, det handlar mer om avgiftning, om man säger så.

Annika sa...

Har du förresten funderat på att dyka upp på Taffel-middagen på fredag?
Bara en stilla undran.

Pytte/Eleonora sa...

Xtian - som för övrigt inspirerade till inlägget från början - jag lutar uppenbarligen åt samma håll som du. Och vet inte heller riktigt varför.
AU - vad hände med Japp? Finns den kvar alltså? Jag har fullständigt likställt den med Mars. Har vi en ny tvilling-giganternas kamp att diskutera?
Carina - jag förstår ditt argument. Vi är 8 syskon, och jag hade tur om jag ens fick ärva en Plopp. Eller en halv. Ha ha. Fast jag gillar ändå Center bättre - fattar som sagt inte varför. Dixiekola till glass? Mums, hade ingen aning!
Annika - var det DU som åt upp all stans Center? Nåväl, det är ju bättre än att ha cravings efter... marinerad flintastek. Eller nåt.
Jag noterade att Taffelgänget styrt upp en middag, men jag känner mig lite för blyg inför matkändisarna...

Anonym sa...

Taffel-middag
Varför skulle Du behöva vara blyg "inför matkändisar"
Du har ju en bra början på en underbar matblogg.
Själv hoppas jag kunna gå, och jag är bara aktiv "matloggsläsare"

Pytte/Eleonora sa...

Örjan - tack snälla för fina ord! Jag ska överväga middagen en liten stund till, men känner jag mig rätt fegar jag nog ur. Kanske nästa gång!

Annika sa...

Kan bara instämma med Örjan! Själv är ja rätt säker på att jag kommer känna mig som em katt bland hermeliner ;).
Men, efter att ha konstaterat att jag publicerat 257 blogginlägg sedan starten den 25: augusti förra åert, så tänker jag att jag åtminstone kan luta mig tillbaka på min kvantitet.
ärligt talat, det hade varit jättekul att träffa dig irl. Man kan ju komma och bara för-mingla också, läste jag. Tänk på saken!

Pytte/Eleonora sa...

Hmmm... Kanske det. Frestande. Funderar lite till! Och Annika - grattis till din enorma kvantitet (och kvalitet, förstås)! Hjälp, du har verkligen legat i. Bravo!

Anonym sa...

Center tror jag. Eller kanske Plopp. Center åt alltid mamma. Jag köper nog mest Plopp. Å alla dessa beslut!

Pytte/Eleonora sa...

Elin - jag vet. Det är tungt. Följ din instinkt bara, den kommer leda dig rätt.

Anonym sa...

ingen av dom naturell, men jag älskar dom båda när de är smaksatta. den osm hade en seasonsmak ( kommer inte ihåg vilken av dem ) av päron var underbar! och nu har jag provat de två senaste, center saltlakrits och plopp dark mint. du få kika recension i min blogg om du vill :)