söndag 26 april 2009

Konsten att premiärgrilla i parken

25 grader varmt och fast i stan - i fredags blev det premiär för Vitan och engångsgrillen. Vi packade oss själva och våra vänner på Östgötagatan fulla med korgar, kylväskor och sittunderlägg och hittade en egen hörna i den av semisolfulla tjugoplussare smockfulla parken. Vi hade inte en gitarr i närheten och fick inte besök av en enda hungrig okopplad hund, så man får ju ändå säga att det var en höjdarplats.

Regler för att äta och grilla med engångsgrill utomhus:

1. Förbered, förbered, förbered. Tro inte att du kan grilla 1 kg fläskkarré, 4 frysta majskolvar, 3 paprikor, 4 tomater och 17 champinjoner samt avsluta med grillad banan i choklad, och bara komplettera med en plastburk potatissallad. Förbered, förkoka, förlaga och förfixa så mycket ni kan INNAN ni hedrar utomhuset med er närvaro. Satsa på att grilla en eller två råvaror och ta med hemlagade, goda tillbehör i mängder.

2. Ta med riktiga tallrikar och bestick - gärna köttbestick om ni ska karva nygrillade köttbitar. Att sitta med sladdriga papperstallrikar i knät och böjbara plastbestick i nävarna gör ju vem som helst förbannad på sommaren.

3. Håll drycken kall i en egen kylväska med is eller flera kylklamrar. Har man tid kan man ju alltid frysa saftflaskor och liknande, så agerar de kylklamrar medan de tinar, men så mycket tålamod brukar vi inte ha för spontana parkbesök.

4. Glöm inte tilltugg eller snacks att hålla magen i schack med tills maten behagar bli klar på grillen. Att sitta svinhungrig i ett sådant här läge kommer bara att resultera i kolsvarta grillbitar och för tidig ölfylla.

5. Ansträng er några minuter extra på maten. Gå inte bara till Ica och hugg en grillad kyckling eller färdigmarinerad flinta, en ask körsbärstomater och en burk plastsallad. Ta en halvtimme på dig i köket och fixa lite, det är det värt.

6. Ta med plastpåsar att slänga skräp och frakta smutsiga tallrikar i.

Vi käkade:

Medan vi grillade: Vacherol och gruyère med fikonmarmelad. En påse crostini fanns med till.
Medan vi plockade fram osten: Två sorters chips.
Efter att vi grillat en kort stund men fortfarande väntade på köttet: tigerräkor som marinerats i chili, lime, vitlök, ingefära och olivolja och grillats hastigt uppträdda på spett.
När köttet var färdigt: sojamarinerad fläskkarré med förkokt och snabbgrillad majskolv samt en potatissallad på småpotatis, sparris, edamame, avokado, kapris, massor av gräslök, créme fraiche, majjo och dijonsenap.
Detta misslyckades vi med: att smälta choklad till de medhavda spanska jordgubbarna i den söta, medhavda lilla såskastrullen. Chokladen brändes under ett obevakat ögonblick till en oigenkännlig massa. Men tanken var god!

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Det låter HELT UNDERBART, bara allt skräpet kommer med. (Det lät toppen med extra sopsäckar.)J bor granne med en populär park och så här års kan vi knappt sova på nätterna p g a ljudliga mås-slagsmål. Orsaken ser vi på mornarna när vi vadar genom drivor av picknick-sopor. Trist! Picknick är toppen, men ta med skräpet

tycker fröken Dill, uppväxt på 70-talet med "Håll-Sverige-rent"-kampanjer.

Fröken Dill sa...

Vilken NEGATIV kommentar. Nu ångrar jag mig svårartat, men gjort är gjort och jag får väl skylla på sömnbrist.

I vilket fall står jag mer för devisen - Länge leve picknicken!!!

Hälsar fröken Dill
och ser fram emot en härlig valborgshelg på landet

Pytte/Eleonora sa...

Fröken Dill - en högst relevant kommentar! Vi nöjer oss ofta med att trycka ner vårt skräp ordentligt i soptunnorna, nöjda med att inte lämna några spår efter oss i gräset, men vi har inte tänkt så långt som att måsar eller andra sopsugna kreatur river runt i allting efter att vi gått därifrån. Ska försöka tänka mer på det hädanefter!