onsdag 29 april 2009

Halloumi med ljummen sallad och granatäpple

På tallriken pågår romantik, ska ni veta. En massa saker jag gillar får träffas, säga hej, lära känna varandra, umgås, börja hångla, get down to buisness och vips! - ett lyckat förhållande är fött. Krämigt, syrligt, hett, salt, sött, crunchigt, lagom fett och nyttigt möts i en mjuk, liksom självklar konstellation där man inte kan annat än klappa sig om magen efteråt, nöjd men inte skärrad, behagligt mätt men inte stinn, förälskad men inte galen. Det är ett möte med något hållbart, som räcker länge. En rätt man vill gifta sig med, inte bara hänge sig åt i en flyktig snabbis... Japp, sann romantik!

Halloumi med ljummen sallad och granatäpple

2 personer

Halloumi, så mycket ni vill äta - vi delade på ett helt paket
1 avokado
1/2 knippe sparris
1 liten zucchini
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1/2 granatäpple
Olivolja

Skär zucchinin i halvcentimetertjocka månar. Bryt av den träiga delen på sparrisen och halvera den på längden (om den inte är väldigt späd, då behövs det inte). Skala och hacka röd- och vitlök. Skiva pepparfrukten tunt, ta bort kärnorna om du är känslig för hetta. Hetta upp generöst med olivolja i en panna. Fräs zucchinin och sparrisen med chilin tills de fått lite färg men fortfarande är spänstiga. Lägg i lökhack och och fräs någon minut till. Skvätt över ordentligt med citronsaft, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Håll det det halverade granatäpplet över en bunke och banka på baksidan av det med t ex en kavel för att få ut de läckra kärnorna (någon som har en bättre, mindre skvättig metod? Dela med er!). Skiva avokadon och lägg upp på tallrikar tillsammans med de ljumma grönsakerna. Lägg på nystekt halloumi och toppa med granatäpple. Drick krispigt, torrt vitt vin till.

8 kommentarer:

Spralligast sa...

Låter supergott. Halloumi (stekt eller grillad) är verkligen fantastiskt gott, speciellt med något lite småsött till!

Unknown sa...

låter helt fab gott! ska prova den ikväll till grillningen. Känns som perfekt valborgsmat :)

Pytte/Eleonora sa...

Spralligast - håller helt med, något sött till ska det vara. Granatäpplet blev verkligen perfekt eftersom det även bidrog med lite crunch.

Caroline - Lycka till! Hoppas att det blir lyckat för dig med, återkom gärna med rapport!

Fröken Dill sa...

Halloumi och granatäpple låter som en verkligt lyckad kombo. Måste provas! Är det säsong för granatäpplen nu måntro?

Funderar fröken Dill

Jonas sa...

Skala granatäpplet i en skål med vatten så kommer frukköppet att flyta på ytan medan själva frukterna sjunker till botten. Skär upp skalet med en kniv och skala resten med händerna så går det som en dans och inget skvätt och kladd på diskbänken.

Pytte/Eleonora sa...

Fröken Dill - jag har inte den blekaste, faktiskt. Men jag köpte det ju nyligen i alla fall. Fast det kommer nog långt, långt bort ifrån...

Jonas - vilket utmärkt tips, tack! Det ska absolut testas nästa gång.

Unknown sa...

ah den blev supergod! toppenrätt! så snabb och enkel också. Mitt kök blev dock lite lätt rosaprickigt! Synd att jag inte hade Jonas expertis där.

Pytte/Eleonora sa...

Caroline - vad roligt, och tack för att du kom tillbaka och berättade! Tur att vi har Jonas tips till nästa gång; eventuellt testar jag redan ikväll...