fredag 17 april 2009

Åh, FREDAGSMYS! Vad äter du?

Helg! Whohooo! Och dags för FREDAGSMYS! Detta underbara ord. Det är i ärlighetens namn ord som fredagsmys som gör mig rädd för att bli förälder.
Fredagsmys verkar vara något som anländer i hemmet med storken, ackompanjerat av det obligatoriska snoret, kräkset, blöjorna och de färdigköpta fiskpinnarna. Varför måste det heta det? Måste vi ha just fredagsmys?

Gah. Jag får rysningar. Men snart står jag väl där själv framför lösgodiset med ett bakeoff-vitlöksbröd under armen och en unge på höften och funderar på vilket nam-nam som skulle vara mysigast, våndandes i valet och kvalet mellan texmexfiesta och egen pizza-pyssel. Vänta bara. Då får ni skratta godmodigt åt mig och klappa mig tröstande på axeln. Och hjälpa mig välja burk med färdig salsa.

Så vad äter ni ikväll? Vitt vin å reker? Filet Mignon Black & White (gud, kommer ni ihåg?!) med pommes? Flottig pizza framför en actionkomedi? Eller är det tacogratängen som förgyller helgens första kväll hemma hos er? Kom igen, spill. Berätta vad fredagsmyset tar sig för kulinariska uttryck i just ditt hem. Själv ska jag ut på landet och grilla ribs och karré. Känns faktiskt oerhört mysigt så här på en fredag.

16 kommentarer:

Annica sa...

Okej, snor, kräks och blöjor är svårt att komma ifrån, men att sjunka så lågt som till färdigköpta fiskpinnar bara för att man är förälder är inte alls nödvändigt, trust me ;-)!

Det där med fredagsmys har inte heller etablerat sig i vår familj, vi är för trötta på fredagarna för att ha det sådär speciellt mysigt. Det blir någon lättfixad mat som barnen accepterar utan bråk, och som passar till vin (till mig då, alltså), och så sparar vi mysgrejen till lördag och söndag.

pipopp sa...

Ja du, en dag hamnar du i träsket, kanske, du med ...
Fast grejjen att göra något tillsammans efter den hektiska veckan är bra. Resten av helgen brukar fyllas av träningar, trädgårdsfix, kompiskalas och annat.

Alternativ till fredagsmys hos oss:
*) Bygga jättekoja med ALLA täcken och kuddar i hela huset. Tar garanterat hela kvällen och ingen hinner tänka på chips. Mor och far tycker det är jobbigt att städa efteråt, men det är kul.

*) Spela brädspel. Ungarna tycker det är exotisk med spel utan skärm ;-)

*) Om slapphet står på önskelistan: Exotiska frukter eller grönsaksdipp, barnvänlig film.

Idag har yngsta gourmetwannabeen på 7 år önskat avocado toppad med skagenröra på hemgjord majo. Tycker det är kul när de önskar mat som inte är taco eller pizza, så det får det bli. Det var rätt länge sedan.
Dessutom ligger en hel kyckling i kylen och väntar på inspiration. Kanske med palsternackmos, rosmarin och parmesan. Får se vad tiden räcker till.

Livet på den mörka sidan sa...

Jag hatar ordet mys . Vi är också trötta på fredagen så vi gör som Annika tar det på lördagen ( om inte jag jobbar natt den helgen dårå ) I morgon blir det stek med klyftpotatis och bearnaisesås. En klassiker i denna familjen .

Annika sa...

Ja, jag undrar också vad jag skall äta i kväll. Det är mannen som skall laga. Borde kanske ringa och kolla...
Vi pratade för övriogt om fredagsmys förra veckan, mannen och jag. Nu gav du mig en spark i ändan att skriva ned det vi faktiskt pratade om. Och med en länk till dig. I höstas skrev jag det här. Myset analyseras kanske mer än det förtjänar?
Vi skall inte till landet den här helgen - skal rensa i vår tattaraktiga trägård och försöka tvinga äldste sonen att lära sig cykla (glamouröst familjeliv i söderförort?).

Jonas sa...

Vår son är fortfarande lite för liten för att kunna förstå innebörden av "fredagsmys" men med föräldraskapet kommer ett nytt liv med mindre "uteliv" och mer hemmakvällar helt naturligt. Vem vill vara barnvakt på fredagkvällen och vi själva vill bara pusta ut efter veckans arbete. Dock har vi inte gått så långt att vi alltid kör samma fredagsmys vecka efter vecka, jag vill inte ens kalla det fredagsmys (usch vilken ord). Däremot så äter vi alltid något lite godare är till vardags och vi försöker alltid äta efter att vår son somnat så att vi får lite matro. Ikväll ska det t ex bli hemlagade bbq-hamburgare och grillade majskolvar, mums!

Hoppas aldrig jag fastnar i tex-mex-träsket, usch och fy!

Pytte/Eleonora sa...

Tittar man på kommentarerna verkar fredagsmyset uteslutande väcka reaktioner hos föräldrar... Intressant!

Anna Å sa...

Vi käkar alltid mackamiddag på fredagar; hembakt bröd (bakar varje dag så det är iofs inget märkvärdigt i vår familj) alla pålägg alla önskar = korv, skinka, brie, ägg i olika former, röror, grönsaker, några köttbullar, mm, mm. Juice, vin, mjölk, thé - alla vill ha olika. Alla blir mätta & nöjda, lite rester försvinner, alla kan komponera sin favorit, plättlätt att få ihop.

Tack för finfin blogg också!

Elin sa...

vet inte vad definitionen av fredagsmys är men jag antar att det är något som hela familjen inklusive ungar gillar.. vi är inte i tacosträsket ännu men vi börjar ofta fredagen med oliver och ost till alla och vin till de som är myndiga.

Anonym sa...

Fredagsmys denna helg är en ensam kväll på landet efter en ledig dag tillbringad i köksträdgården. Jag har kollat och kollat men inte ens en liten sparris sticker upp än. Så när man och barn är kvar i stan och grillar lamracks med hemvispad aioili och rabarberchutney har jag ätit älsklingsrätten - stekt ryggbiff (två tjocka skivor) med färsk gurka, lök och tomat toppade med supergod olivolja och en massa svartpeppar. Fåglarna kvittrar och när jag vaknar i morgon vet jag att maken kör de tre barnen till matcher och träningar medan jag går ut och sår bondböner. Det är fredagsmys.
Viveka

Me sa...

Ogillar med ordet Fredagsmys..
Men ikväll äter vi grillad å marinerad fläskytterfilé med jasminris och en grönsallad. Till det dricker vi en flaska, eller två, Gnarley Head.

Anna Å sa...

Förresten; hand i hand med dumma ordet "fredagsmys" går "unna sig". Som om man blivit värderad och godkänd. Handlar det inte om vad man prioriterar?
Pust.

Fröken Dill sa...

Minns att vi hade bra fredagsmys hemma när jag växte upp. Om de inföll på just fredagar kommer jag inte ihåg. Numera är det ju helt underbart att komma hem från jobbet eller åka ut till landet tillsammans med sin J eller varför inte själv efter en hård arbetsvecka. Inget smakar väl godare än det välförtjänta fredagsvinet? Och just i den stunden är det ganska skönt att inte ha några krävande barn runt sig (några snälla vore helt OK, men såna garantier finns visst inte).
Hälsar fröken Dill

LBB sa...

Jag älskade fredagsmyset när jag var liten! Man kom hem från skolan, som på fredagen alltid hade lite godare mat i skolmatsalen och alla klasskompisar och lärare var alltid på lite bättre humör just på fredagar. Väl hemma var det alltid lite mer städat och mysigt med tända ljus, föräldrarna var glada och trötta och lagade något gott och lätt. Sedan såg man på någon fredagsunderhållning, åt godis och somnade i soffan. De lite lyxigare och mer tidskrävande sparade vi alltid till lördagarna.

Konstigt nog går dessa ränder aldrig ur mig! Trots att jag nu är äldre, men inte har någon egen familj - bara älskar jag att komma hem på fredagarna och TA DET LUNGT. Jag vill ha färdigstädat på torsdagen så det är fint när jag kommer hem. Jag vill ha god mat, film och godis och tidig läggdags!
Precis som det skall vara!

Tack för en kanonblogg!

Ormen sa...

Fredagsmys, det är ett glas vin mot husväggen(vid solsken), ett glas vin vid köksbänken (vid regn) , ett glas vin på glasverandan ( om maken kockar) medans man planerar o förbereder kvällens mat, maten som kan vara vadsomhelst kocken vill laga......

Lotta sa...

Instämmer helt med Annika, fredagsmyset innebär i vår familj lördagsmys - d.v.s barnen får något snabbt som de tycker är gott - typ fiskpinnar eller tortellini - så tråkiga är orfta små barn. Sen parkeras de framför någon barnfilm på TVn för att avnjuta sitt lördagsgodis samtidigt som mor och far avnjuter en godare middag med ett glas vin och utan barnskrik, kladd och spill. Alla är nöjda och glada och anser sig ha fått mysa på bästa möjliga vis :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.