Det här med gravad lax kan ju kännas lite avancerat för den som aldrig provat, men i själva verket är det är ett alldeles utmärkt sätt att imponera med mycket enkla medel. Köp laxfilé när den är riktigt billig och berika den med salt, socker, peppar och dill och vips - en gourmetprodukt. Släng på lite whisky (experimentera gärna med gin, vodka eller konjak om råkar ha just det hemma) så är du riktigt nyskapande. Glöm inte att själva gravandet tar tid även om processen är enklare än enklast. Servera med några goda tillbehör; jag åt den ikväll med en sallad på svart quinoa, gröna ärtor, avokado och rödlök, samt en sås på creme fraiche smaksatt med senap, honung och örter.
Whisky- och
peppargravad lax
1 kg laxfile med skinn
2 msk whisky
4 msk strösocker
3 msk salt
1/2 msk hel vitpeppar
1 tsk hel annan peppar - svart, röd eller grön
1 kruka dill, eller 1 stort knippe
Frys laxen i två dygn innan du gravar den så att du tar kål på alla bakterier. Dela den tinade laxfilén i två lika stora delar, skölj dem och torka av dem. Smörj in köttsidan av de båda bitarna med whiskyn. Krossa pepparen grovt i en mortel och blanda med salt och socker. Hacka dillen grovt. Strö 1/4 av saltblandningen i botten av en form med kanter och lägg den ena laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt. Strö över 2/4 av blandningen. Lägg på dillen och täck sedan med laxbit nr 2, nu med skinnsidan uppåt. Du har 1/4 kvar av saltblandningen och den bör lämpligtvis strös ovanpå. Plastfoliera in det hela och ställ att grava i kylen i 1-2 dygn, beroende på tjockleken på laxen. Vänd efter halva tiden. Lyft upp laxen och skrapa av kryddorna. Skär i tunna skivor.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
3 dagar sedan
2 kommentarer:
Ännu en bra GI-rätt (antar jag?) Man tackar!
Ser riktigt riktigt gott ut. Gravad lax är en favvo.
Skicka en kommentar