onsdag 23 februari 2011

Favorit i repris - en hyllad tryffelpasta

Eftersom jag inte har lagat något kul på sistone frestar jag med en två år gammal hit som jag förstått är en av den här bloggens mest lagade rätter. Jag har träffat vänners kollegor och syskon till bekanta som aldrig träffat mig förr men bestämt hävdat att min tryffelpasta är deras paradrätt. Kan man få en finare komplimang? Själv har jag bara ätit den den här endaste gången för två år sedan då blogginlägget blev till, men jag måste ju göra den igen snart. Eller så har jag tur och blir bjuden...

Skippa nu allt vad LCHF och GI heter och njut av den här rätten en endaste gång; efter vad jag minns är den värd det.

Tryffelpasta med svamp och bacon

3 matvrak eller 4 normala

2 pkt fylld, färsk tryffelpasta, vi använde Ranas
1 pkt bacon, gärna ekologiskt
200 g skogschampinjoner
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
Lite smör och olivolja
1 msk vilt- och kantarellfond
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1/2 dl finhackad persilja (jag använde fryst)
Vipeppar, svartpeppar och eventuellt lite salt
Parmesan i mängder

Koka upp en stor gryta saltat vatten till pastan. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem mjuka i en liten skvätt olja. Skrapa ner i en skål. Skär baconet i små bitar och fräs det gyllene. Ner i skålen (diska inte ur pannan mellan omgångarna). Skiva svampen i ganska tjocka skivor. Lägg en liten klick smör i pannan och fräs svampen gyllene. Ner med allt i pannan, på med vinet. Låt sjuda en stund. I med vatten, fond och grädde. Låt allt koka ihop till såsen tjocknat. En gnutta vitpeppar är gott i, men jag gillar att ha nymald svart också. Känn efter om det behövs lite salt. Rör ner persilja precis innan servering. Koka pastan i knappt en minut, låt rinna av ordentligt och blanda med såsen. Rikligt med parmesan är ett måste, liksom pepparkvarn på bordet.

17 kommentarer:

v i k t o r sa...

Perfekt fredagsfest när spisorken tryter!
finns det något enklare och godare än färsk pasta m grädde-rätter? Antagligen inte.

Är generellt emot färdig fylld pasta, men älskar tryffel så man kanske ska ge den en chans!

Pytte/Eleonora sa...

viktor - så sant, fast jag har generellt svårt för färsk nudelpasta; det är något med konsistensen... Inte jätteglad i den fyllda varianten heller men tryffelversionen funkar fint i den här rätten! På senare tid har det varit svårt att hitta Ranas tryffelpasta har jag hört men den borde fortfarande figurera där ute. Annars kan man ju ta vanlig pasta och förstärka med lite tryffelolja kanske.

mumsfillibaba sa...

Den pastan låter ju ljuvlig!! Tryffel i lagom mängd är ju underbart!! Ska absolut prova ditt recept någon dag!

Christer sa...

Världsklass!

Helena mitt i smeten sa...

Låter fantastiskt gott! Måste provas!

Elin sa...

Jag funderar också på tryffeloljan som ersättare, för vi har en flaska som vi aldrig använder. Bokmärker för framtida cravings :)

Pytte/Eleonora sa...

Sofie, Christer, Helena mitt i smeten och Elin - den är enkel, men verkar funka klockrent enligt alla vänliga själar som provat den. Om någon som läser detta tillhör den skaran - berätta gärna om du ändrat något i receptet eller har några tips!

Lillan sa...

Jag har bara VÄNTAT på att den här ska få stå på sin välförtjänta plats i rampljuset igen. Underbart! Hamnar jag någonsin på dath row blir den här rätten min sista.

Pytte/Eleonora sa...

Lillan - vi får ju verkligen hoppas att du inte hamnar på death row (inte leka med kniven, har jag ju sagt) men OM du nu gör det, vill du förändra din sista måltid på något sätt? Jag har för mig att du har haft oxfilé i den...?

Anonym sa...

Sa gott det later! Ska soka efter tryffelpasta emd ljus och lykta nu :)

Marianne sa...

Den här är sjukt god; en klar favorit. En annan favorit är din pilgrimsmussle- och avocadomix som förrätt. Love it - and so do my friends...

Anonym sa...

Lillan - ja, jag har haft oxfilé i den och det var ju bara dödsgott. Sen vill jag bara säga till Elin att man visst kan använda Tryffelolja för som du skriver är den här pastan ganska svårhittade numera - så då har jag kört på tryffelolja istället. Å Gud. Nu är jag jättehungig. Jätte. Hungrig.

Lisa sa...

Det här har ju blivit en klar favorit hemma hos oss också. Den är perfekt som den är. Men, det händer att vi hugger ner en chili i den och dessutom blandar i lite färsk spenat eller ruccola. För lite inbillad freshness.

Pytte/Eleonora sa...

matarkivet - Jag såg att den fanns på Prisextra i Västermalmsgallerian i Stockholm för ett par dagar sedan, så den finns i alla fall kvar i Ranas sortiment!

Marianne - fantastiskt kul att höra, jag blir alltid väldigt glad när någon berättar att de faktiskt lagat något - och gillar det!

Lillan - din hunger är min inspiration.

Lisa - Härligt, och tack för fina förbättringstips!

Pytte/Eleonora sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Olga sa...

Hej Pytte, kan du berätta om var någonstans i Stockholm man kan köpa kantarellfond? Tack

Pytte/Eleonora sa...

Olga - fonden hette tidigare "Vilt- och kantarellfond" men jag tror att den bara heter "Viltfond" nu. Den går lika bra och finns att köpa i de flesta matbutiker. Lycka till!