torsdag 24 februari 2011

Spaghetti pastasallad-style

Okej, låtsas att det är sommar. Du sitter i din favoritpark, smuttar på ett glas rosé, försöker att fantisera bort barnen som gnäller för att de har tuggummi i håret och för liten badring. Du har spanat noggrant i gräset efter hundbajs innan du brett ut din stora rutiga filt och slagit dig ned, du har ett vaksamt öga på fjortisarna med fotbollen och det andra på kråkan som kretsar lite för nära din picknickkorg. Du har hittat den perfekta platsen och du är nöjd. Livet är härligt. Visst är det?
Men vad har du i korgen då? Förutom vinet?
EN PASTASALLAD!
För bövelen.
Du gjorde allting rätt, men en pastasallad?! Erkänn, du orkade inte tänka längre än så. Din gamla tråkmåns. Oh well, det är uppenbarligen inte för sent att tänka om - det är ju trots allt bara februari. Därför tar vi pastasalladen nu - en varm variant, som är väldigt god och nyttig och stärkande (gårdagens enkla middag, en höjdare) och barnvänlig, om man gillar feta - och så lägger vi den sedan åt sidan för att vila hela sommaren. Vad sägs?

Spaghetti pastasallad-style, för vintern

3-3 1/2 personer

3-4 portioner pasta, gärna fullkornsspaghetti
1 ask körsbärstomater
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 dl fint skuren basilika
1/2 dl fint skuren persilja (jag tog fryst)
1 citron
2 avokado
1 paket fetaost (200 g), krämig och god
Svartpeppar
Eventuellt lite extra olivolja

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, men dra av någon minut på koktiden. Halvera tomaterna under tiden, och krossa och skiva vitlöken. Skala och skär avokadon i bitar. Häll av pastan och spola snabbt i kallt vatten så kokningen upphör. Tillbaka med kastrullen på plattan och häll i olivolja. I med tomaterna och vitlöken och fräs snabbt till tomaterna börjar mjukna lite i kanterna. På med örter och pressa över citron (japp, hela). Svartpeppar på det! Vänd ner pastan och värm upp allt ordentligt. I med avokadon, och så smula över fetaosten. Lägg upp i tallrikar och ringla eventuellt över lite mer god olivolja. Sådärja!

2 kommentarer:

charlotta sa...

åh. det ÄR snart vår, det ÄR snart vår, det ÄR snart vår, det ÄR snart vår...

Pytte/Eleonora sa...

charlotta - det ÄR det, det ÄR det, det ÄR det!