lördag 7 mars 2009

Svart pasta med mustiga räkor och fänkål

Aaah, som en ljuv liten klump i magen ligger den här goda och förvånansvärt mustiga pastan nu, och vi konstaterar ännu en gång belåtet att det är värt att koka nam-nam på sina räkskal. Vi lyckades trycka i oss allt det här på två personer, men det hade nog räckt till tre. Fast inte till fyra. Det vore bara dumsnålt. Svart pasta får sin färg av bläckfiskbläck, men det känns inte på smaken. Det är dock lite extra lördagssnyggt, inte sant?

Svart pasta med mustiga räkor och fänkål

2-3 personer

500 g oskalade räkor (1 påse)
250 g färsk, svart pasta (vi använde Rana Tagliolini Nero)
1 liten fänkål
2 msk olivolja
2 msk smör
20 cm purjolök
2 vitlöks
klyftor
1 liten röd pepparfrukt
1 msk lantbuljong (eller god grönsaksbuljong)
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
1,5 dl lätt crème fraiche
Några vitpepparkorn
Salt och svartpeppar
Gräslök
Parmesan

Börja med att förbereda allt:
Skala räkorna, spara skalen. Skiva halva purjolöken i snedskurna slantar och skiva halva fänkålen i riktigt tunna skivor (gärna med mandolin). Resterande purjolök och fänkål kan skäras i grövre bitar och läggas för sig. Halvera pepparfrukten på längden och skrapa ur kärnorna. Finhacka tillsammans med vitlök.

Hetta upp en matsked vardera av olja och smör i en bredbottnad kastrull. Fräs de grövre bitarna av fänkål och purjo en stund utan att de tar färg. I med räkskalen och fräs en stund till. Häll på vitt vin, vatten och buljong och släng i ett par vitpepparkorn. Låt allt koka i 10-15 minuter. Sila ner i en mindre kastrull och låt koka ner ett par minuter till; du vill ha ca 2 dl kvar i slutändan.

I en stekpanna hettar du upp resterande smör och olja och fräser försiktigt vitlök, pepparfrukt, fint skuren purjo och fänkål tills allt mjuknat och det luktar förbannat gott. Häll på din räkfond och blanda i crème fraiche. Koka samman en stund och smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Vänd i räkor och klipp eventuellt över lite gräslök. Värm utan att det börjar koka (då blir räkorna sega) och vänd samman med den nykokta pastan. Servera med massor av parmesan och nydragen svartpeppar.

2 kommentarer:

Mia sa...

Näej, jag som trodde jag funnit min tvillingkock och så kommer det fänkål ur rockärmen...världens värsta råvara alla kategorier, näst efter inlagd pumpa.

Men det var säkert jättegott ;-)

Pytte/Eleonora sa...

Imsavimsa - fänkålen är en lurig filur som för vissa kräver trägen envishet för ett lyckat umgänge. Det tog mig lång tid att bli sams med den, och jag gillar den fortfarande inte i vissa former. Riktigt tunt skivad på längden tycker jag dock att den är god både rå och tillagad, helst med smakkompisar som olivolja, vitlök och chili. Uteslut den gärna ur den här rätten och släng i lite hyvlad zucchini eller någon annan grönsak du gillar!