måndag 19 januari 2009

Måndagstävling - vilken är bästa ensam-maten?

Att äta tillsammans är i mina ögon det allra bästa sättet att umgås, men ibland är det riktigt mysigt att äta själv. Att få välja precis vad man vill utan att behöva ta hänsyn till någon annan, att kunna läsa en bra bok medan man äter, att få ta det sista utan att behöva dela med sig... Att laga mat och äta ensam kan vara den absolut bästa kvalitetstiden med sig själv, om man orkar anstränga sig en smula.

För att peppa alla er som ofta eller ibland äter ensam finns lite extra inspiration att vinna i årets första Måndagstävling. Singelmat (Ica bokförlag) av Ingrid Wikholm är en hel bok med enkla recept för en person, med allt från pannkakor, gravad lax och köttfärsbiffar till minitårtor, smulpaj och praliner. Perfekt till dig själv, eller varför inte som present till ungkarlskvinnan som är övertygad om att en elvisp är någon form av locktång?

I vanlig ordning är jag själv enväldig domare i tävlingen, och de som tävlat tidigare vet att jag är relativt inkonsekvent i mina bedömningar; vad och vem som helst kan vinna, men jag vill ha ditt svar senast söndag 25 januari klockan 23.00. Vinnarna utnämns här på Pyttes måndag 26 januari. Lycka till!

Tävlingsfråga:
Vilken är den bästa ensam-maten?

Vad lagar du när du är ensam, och varför? Jag lagar gärna en flådig pasta som går att äta med en hand, så att jag kan inta den halvliggandes i soffan. Jag råkar alltid göra för mycket så att jag - hoppsan! - får en portion extra. Vilken jag äter fast jag är övermätt, rodnandes en smula av njutningsfull skam. Som tur är är det ingen som ser mig.

28 kommentarer:

Anonym sa...

när jag är ensam lagar jag oftast omelett och lyxar till den lite med rucolla coh getost! ägg är himla bra basmat :-) en god och matig sallad funkar också man kan köpa färdigkokt matvete på burk och blanda med fräsch sallad och klippa ner skinka. jag har dessutom ofta frukt i maten, det blir supergott :)

Anonym sa...

Jag brukar också göra en omelett men gillar inte frukt i maten.
Annars gör jag pyttipanna eller pasta med oliver med ost i, tomatsås med parmesan. Pasta är som sagt den enklaste men godaste ensam-maten tycker jag

Anonym sa...

Jag är ju ett stort fan av steak sandwich, så jag röstar på en bra köttbit, nån sås, nåt grönsaksblad i ett ciabattabröd - och öl! i soffan!

Typ så här: http://www.ragazze.se/2008/05/16/vad-ater-du-nar-du-ar-ensam-hemma/

Annika sa...

Instämmer delvis med Elin. Fast i mitt fall så vill jag ha en stor bit kött, i varje fall uppemot 300 gram, rare. med en sallad av bölandade, gärna lote syrliga blad, och en god vinaigrette därtill. Samt en halvflaska gott rödvin.
Detta var en klassiker när jag var singel men ändå ville ha en god måltid hemma.
Jag tillhör inte målgruppen för tävlingen, för jag är verkligen aldrig ensam när jag äter. Men ändå - minnena finns ju kvar.

Karin W. sa...

Det lär ska finnas tre sorters människor när det gäller matrester ... Spara, Slänga och Mittemellan.

Jag är en Spara och matrester som går att frysa paketeras portionsvis, hamnar i frysen och de duger gott att värma på eftersom jag annars slarvar med matlagningen när jag är ensam. Fiskgratäng är då favoriten.

Emellanåt händer det i alla fall att jag passar på att provlaga något nytt, spännande och exotiskt recept från främmande delar av världen. Det njuter jag av.

Fröken Dill sa...

Jag röstar för grillade halva havskräftor med basilikasmör, italiensk risotto och en god sallad. Varför? Därför att jag älskar skaldjur och vill också unna mig något gott när J är ute med sina vänner. En portion havskräftor är heller inte så hutlöst dyrt och skalen blir fin buljong.

Hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

jag brukar laga mat som man kan frysa in och sen lägger jag det i portioner i frysen :)

Rebecca sa...

Helt klart varma mackor och tomatsoppa på Muttis körsbärstomater. Det finns inget bättre än att värma sig med en rykande het soppa, och mumsa på bubbliga ostmackor.

Anonym sa...

Den bästa ensammaten är självklart pasta/tomatsoppa. Jag brukar dock koka upp så att det räcker åt fyra personer, så att jag kan få i mig lite extra, bara för att det är så gott. Ja. Mums.

Anonym sa...

Ensam hemma = Blodpalt!
Och det ska vara Piteortens handrullade.

Till denna delikatess äts äkta smör och ekologisk lingonsylt. Dryck: Ett stort glas kall mjölk.

Anonym sa...

Jag har våndats för att delta med ett inlägg, men jag vill så gärna vara med i tävlingen ju. Problemet är att jag kommer bli genomskådad om jag ljuger vilket bettyder att...
...ja, att jag måste vara ärlig.

Jag äter vad jag har hemma. Och det är inte mycket. Öppnar man kylen finner man en hård gammal ostbit, en skvätt mjölk, tomatpuré, ketchup och sweet chili - typ. Och öl och vin och cider och groggvirke. A, sen kan man öppna skafferiet och där hittar man väl lite mer; havregryn, pasta, kryddor.. Och sen om man har riktig tur så hittar man kyckling i frysen.

Då kan ju ni tro att jag gör en pasta med ngn slags innovativ kycklingsås. Och det stämmer. På mjölk förmodligen. Och lite sweet chili. Och sen river jag den hårda osten över hela härligheten.

Och det blir precis så äckligt som det låter.

Anonym sa...

När jag är själv äter jag gärna pasta med oliver, soltorkade tomater, citronskal, persilja och massor av olivolja! Till det har jag vitlök såklart och kanske en bit kyckling om det finns över!

detta för att ingen annan i familjen gillar det, så man får passa på att ta tillfället i akt!

Anonym sa...

Jag skulle vilja säga att jag lagar nåt gott och lyxigt men sanningen är att det blir te och mackor. En lyxig ensammåltid kan innebära ett kokt ägg att skiva på mackan, så du förstår att jag skulle behöva boken...

Har länkat i min tävlinsgblogg. Skrik till om du inte tycker att det är ok:

http://evamar.blogg.se/2009/january/singelkokbok-26-januari.html

Liz sa...

Jag har nyligen blivit utan barn igen i livet och har lixom svårt att förstå det, att det bara är jag och ingen annan till middag nu för tiden.
Nog blir det ganska mycket koppensoppor och fryspaj.
Men på en skala, hur gott är det?
Nej nu är det dax för mig att ta tjuren vid hornen, mig själv alltså, och se till att ätandet blir en ordentlig upplevelse igen.
Så därför hoppas jag att det blir jag som tar hem vinsten och du har en länk sida;
http://chiclady.blogg.se/2009/january/-pyttesmatblogg-tavlar-ut-en-bok-med-recept.html
hos mig.
Kolla in alls mina andra tävlingslänkar, det kanske finns en för dig åxå.
Kram från Liz i Malmberget :)

Anonym sa...

Jag är med och tävlar, har lagt in en länk på min tävlingsblogg

http://molnboanna.blogg.se/2009/january/singelmat.html

info@annakarlsson.se

När jag var singel så hade jag en period när jag bara stekte några fiskpinnar och åt, inte att rekommendera. Annars om man skall göra något som går fort så blir det en tonfiskpasta, den går på 20 minuter och är supergod.

Anonym sa...

En sallad tycker jag är lättsam och go ensam mat ( man kan dessutom variera hur mkt som hellst ), brukar sitta framför TVn med skålen i knät i en avslappnad situation uppåt en timme :-D

Anonym sa...

Jag lagar fiskpinnar med potatis och skarpsås. För det är min absoluta favorit rätt. Och alla som jag känner. Tycker inte om det. Så då är det bara passa på när man är ensam :)

Blekingekille sa...

Jag är singel och om jag är sugen på något gott till middag, då
hemlagat mat är snabbt och enkelt, som alternativ till färdigmat från frys eller kyldisk i butik.

Jag dukar vackert med fint porslin och vackert glas, tänder ett ljus, sätter en blomma på bordet och njuter av min måltid - för det är jag värd.

Anonym sa...

Hej! Jag vill vara med och tävla :D

Hmm...jag brukar inte göra en maträtt när jag äter ensam, jag tar en tallrik och lägger upp en massa smått och gott på som jag tar med mig när jag ska t.ex. kolla på tv, göra läxor m.m. Mer som mellanmål!
Den brukar innehålla en chokladbit, ett litet glad iste, några vindruvor, ett kex, en klick honung och en massa annat som får plats på en tallrik xD jätte mysigt!

kram!

Anonym sa...

HA! Middag, mat erhm, va? De få gånger min träningsfreak och hälsomedvetna (älskvärda) sambo är bortrest, då struntar jag fullkomligt i maten och går till närmaste godisaffär, köper en stoooor påse godis, en Dr Pepper och en påse ostbågar. Kvällen är räddad! Sedan sitter jag i min rosa flanellpyjamas och ser på "Sex and the City-boxen". Mums!

Anonym sa...

Couscous och wokgrönsaker +lite bacon är kanon!
svartakatten@live.se

Anonym sa...

Jag äter oftast ingen mat när jag är själv hemma, nån frukt kan slinka ned och massor av kaffe.
Jag skulle nog behöva vinna boken för att få lite ordning på min kost när jag e själv.

Kram Nettan i Hälsingland.

29m2 sa...

Jag äter väldigt ofta våfflor med röd lök, räkor och creme fraiche när jag är själv hemma. Detta för att det är väldigt gott men också väldigt enkelt att göra till bara en person. Att göra våfflor till 4-5 personer är inte alls lika kul...

Anonym sa...

Jag vill helst ha en sallad med raekor och en stor bit brod nar jag ar ensam. Och en bit choklad!
En matbok skulle passa mig presic.
Barbro
Keysbmv@yahoo.com

Prinsessan Fiona sa...

Den mat som är perfekt när man är själv är sådan som är god men jobbig att göra flera portioner av, eller som är lite dyr.

Därför föreslår jag Rösti med en lyxig skaldjurssallad.

Sofie sa...

När jag är ensam hemma brukar jag koka couscous och blanda med skivad banan, ostronsås, kokos och jordnötter. Supergott.
Eller så blir det spenatsoppa på fryst spenat och grädde. Tar endast 5 minuter att göra och är jättegott.

Sofie sa...

Ha ha, ensam mat för mig är en macka.. gott, enkelt, och kan varieras i det oändliga, allt från en enkel ostmacka till värsta landgången..
Deltar gärna i tävlingen, och länkar.

Pytte/Eleonora sa...

Sofie nr 2 - tyvärr är tävlingen redan avslutad. Välkommen tillbaka till nästa tävling!