måndag 19 april 2010

Varmrökt lax med chilikryddad sallad på pumpa och sparris

Nu tittar du på den tjusiga bilden, ögnar igenom receptet och avfärdar det som högtravande trams.
Icke då!
Hav tålamod och ge det en chans, det tog bara en kort stund att göra. Nyttigt och jättegott. Du hittar ingredienserna i välsorterade matbutiker, men allt är lätt att byta ut mot whatever you like.

Alltså.

Varmrökt lax med chilikryddad sallad på pumpa och sparris

2 personer

2 varmrökta laxbitar (våra var gravade och sedan varmrökta, mycket smaskigt)
1 bit pumpa, kanske 500 g nånting?
Olivolja
1 knippe sparris
8-10 inlagda afrikanska chilifrukter, finns i delidiskarna med vitlök och sånt i lösvikt, ni vet, + lite av oljan de ligger i
Ett par salladslökar
1 näve rucola
1/2 kruka koriander
1 näve basilikablad
2-3 msk finklippt gräslök
2-3 msk god balsamvinäger
1/2 citron
Salt och peppar

Sätt ugnen på hög värme, 250-275. Skala pumpan och skär den i stora bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form och låt dem gosa med lite olivolja. Skjutsa in dem i ca 12-15 minuter, de ska mjukna och gärna få lite färg på sig i processen. Håll koll! Under tiden skär eller bryter du av det träiga på sparrisen och ansar salladslökarna. Lägg ett par minuter i lättsaltat kokande vatten eller gör som jag och grilla härligheten tills allt mjuknat men ändå har spänsten kvar. Grilla lite citron medan du ändå håller på, om du vill vara tjusig. Hacka koriander och basilika. Ta ett par tag med kniven på rucolan också, för all del. Strimla chilifrukterna och blanda med allt det gröna. Blanda oljan de låg i med lite balsamvinäger, salt och peppar. Smaka av. Vänd samman allt med den färdiga pumpan, sparrisen och löken. Servera till laxen, som piffas med citron.

Iskall öl är ett måste. Inte för att jag fick någon, men det borde jag ha fått.

4 kommentarer:

Lillan sa...

Om inte annat var det en av de vackraste bilderna hitills! Tänk att få det DÄR på talriken framför sig!!

Fröken Dill sa...

Det gäller att suga ut det sista ur pumpasäsongen. Jag har en hemodlad kvar. Tänkte ära upp den samtidigt med första nässelsoppan!
Hälsar Dillen

Anonym sa...

Satan i gatan; det var en dum idé att börja läsa matbloggar vid fyrasnåret på eftermiddagen.. speciellt det här receptet! MUMS!

Pytte/Eleonora sa...

Lillan - tack, jag är hemskt nöjd själv! Vi tackar och bockar för ljuset som äntligen är tillbaka, då blir ju bilderna onekligen roligare.

Fröken Dill - min pumpabit låg och skräpade på Vi Wasahallen, mycket trevligt. Tyvärr har de inte nässlor där... Men man kan ju inte få allt här i världen.

Maria - jag har kommit fram till att den enda tidpunkt som är relativt säker att läsa matbloggar på är strax efter lunch. Och varmt välkommen till matbloggandets värld, jag ska spana in er framöver!