onsdag 7 april 2010

Kronfågels färdiggrillade kycklingbröst - mer pengar för mindre kött

Kronfågel lanserar nu butiksgrillade kycklingbröst för ca 55 kronor. Alltså. Man tager en vanlig grillad kyckling, tar bort halva kycklingen, sparar det torraste och tar extra betalt (i min butik kostar kycklingarna 39.90; jag vet inte vad era kostar men jag har i alla fall aldrig köpt en grillad för mer än en femtilapp). Lite dyrare och lite tråkigare. Om resten slängs är det dessutom ett extremt slöseri, men jag vågar anta att de goda extra delarna hamnar i dyra fryspåsar eller styckdetaljtråg. Så varför efterfrågar vi denna produkt? Är det där pluttiga vingarna och de saftiga låren så jobbiga att hantera att vi helt enkelt är beredda att betala extra för att slippa dem? Kom igen nu allihop, tyck till. Vill höra er åsikt om det här!

Nytt:

Så här skriver Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel:

"Hej Eleonora,

Tack för ditt mail.

Jag har sett att du i din blogg kommenterat vårt butiksgrillade kycklingbröst och ställt dig frågande till Kronfågels prissättning av det. Jag ska här försöka förklara varför prisidén är cirka 55 kronor per produkt i butik.

Kycklingbröstet transporteras kylt till butik och kan jämföras prismässigt med Kronfågels kylda filéer som kostar cirka 119 kronor kilot i butik. Kycklingbröstet har styckats och styckning medför en kostnad till skillnad mot en hel ”ostyckad” kyckling. Därtill är det färdigmarinerat av oss och därefter färdiggrillat av din butik. Även detta medför ett kostpåslag. Att kycklingbröstet produceras och säljs i mindre volymer än vår hela grillkyckling påverkar också prisbilden.

Du betalar alltså för en kyld, färdigstyckad, färdigmarinerad och färdiggrillad bröstkyckling och för de bekvämligheterna betalar du 55 kronor per produkt. Givetvis kan du komma billigare undan om du gör jobbet själv; köper en hel fågel, styckar, kryddar och grillar själv. Det är ju kul att laga från grunden, men det är inte alltid alla som hinner eller har lust med det. Då kan butiksgrillen vara ett alternativ. "

15 kommentarer:

tina sa...

Haha, du är för rolig! Ja, jag tyckte också att det lät dyrt när jag snabbläste mailet.

Patrik sa...

en produkt för den sjuka majoritet som är rädd för oregelbundenheter i mat, som vill ha torrt, genomstekt och mördat kött

Plommonet sa...

Alltså, personligen så är jag en gnagare när det gäller all form av kött där det finns ben, så jag är liksom UTE efter de saftiga låren och små pluttiga vingarna. Låter som en totalt värdelös idé i mina öron, känns lätt mer värt att köpa färska/frysta kycklingfiléer och grilla själv om det ska vara så.

Maria sa...

Min spontana reaktion är att det är dyrt och dumt!

Anna sa...

För att det är fiiint med filé? Jag har funderat flera minuter nu men jag kommer inte på något bättre förslag än det.

Anonym sa...

Filéprodukter är ju så tråkigt över lag men uppenbart finns det en marknad för det. Det är märkligt.
Min teori liknar mycket det som både Anna & Patrik skriver men det är nog (läs = uppenbart) bara vi "matnördar" som inser hur det egentligen är.

Visst äter jag filéprodukter även om det rör sig om en eller två gånger på ett år men då ligger det mycket arbete bakom resultatet.

Örjan sa...

Låt dom hållas.
Men synd om kunderna, som missar det godaste
Sen kan fortsätta köpa frysta kycklinglår till mina grytor.
Senaste aktivitetspriset 15.-/kg.

Pytte/Eleonora sa...

Roligt att höra era åsikter, som inte verkar skilja sig nämnvärt från mina. Jag hoppas fortfarande på svar från pr-byrån som gjorde utskicket hur man motiverar priset. Håll utkik!

Millan sa...

Det där är ingenting för mig kan jag säga! Däremot tror jag säkert att det kommer säljas en hel del av det i sommar när folk ska ha med saker till picknick.

Anonym sa...

Alltså tråkigaste som finns är kycklingbröst! Jag älskar kyckling coh framför allt grillad men kom igen, varför köpa grillad kyckling om man inte får dom bästa delarna!? Nej skärpning kronfågel, bättre kan ni! Dessutom är de ju asenkelt och überläckert att grilla en egen kyckling, som du sa, för halva priset! Go pytte!

Annika sa...

Var det bara jag som tyckte att svaret låter ganska "tyket", som vi säger i Göteborg. Lite lätt otrevlig ton. Helt klart går Kronfågel i försvarsställning...

Håller f ö med om att kycklingfilé i egen majestöt alt som oftast är rent ut sagt astrist. Och svindyrt.

Filippa sa...

Jag kan förstå idén, det är ju toppen till petiga kompisen som bantar alltid och man ska på picknick med :-) Men priset ? Alltså nej, såååå jobbigt är det ju inte att fixa det själv ?

Anonym sa...

Bra att Kronfågel svarar. Heder där! Ett ickesvar hade inte varit ett alternativ.
--
Vi får se om produkten finns kvar en bit in i framtiden - gör inte det har marknaden talat, enklare än så är det inte :)

Pytte/Eleonora sa...

Jag är glad att Kronfågel berättar hur de har tänkt - jag håller inte med om att det var alls otrevligt även om man förstås vill försvara sin produkt - och tycker också att det ska bli intressant att se hur bröstet säljer i butik. Kanske bli alla par, hälsofreaks och platssparande lättviktare överlyckliga?

Henrik sa...

Jag förstår nog ändå inte hur Kronfågel tänker. En hel färdiggrillad kyckling kostar som Pytte mycket riktigt påpekar 40-50 spänn. Men om man vill ha enbart brösten kostar de alltså 55 spänn. Då kan man ju köpa en kyckling, skära ur brösten, kasta resten och ändå tjäna på dealen. Öööh...?