torsdag 15 april 2010

Gammal goding: Sallad med ljummen spenat och lax

Eftersom jag frostar av frysen idag (oerhört viktigt) får ni inget nytt utan jag återanvänder en gammal trasa från begynnelsen, hösten 2008. Jag åt nästan det här till lunch idag - hade jag haft tid att stå med kuljärn, ork att köpa pinjenötter och motivationen att införskaffa en bit parmesan, då hade jag absolut ätit det här. Som det nu är blev det bara gravad lax (bästa nyttig-snabbmaten!) med creme fraiche-piffad bladspenat. Och en knäckemacka, ej att förglömma. Here you go!

"Här är något att fundera på till imorgon - en eminent lunchsallad. Och för er som undrar: Ja, jag piffar min mat även när jag är ensam. Jag kan inte hjälpa det. När andra köper pastasallad på burk eller läskig iskall quinoa med torr kycklingfilé, då köper jag mig ett par laxskivor och parar ihop dem med det som finns hemma. Och lägger upp dem så tjusigt jag kan - vissa skulle kanske kalla det ett tecken på ensamhet men jag kallar det för välförtjänt ensamlyx. Så det så.

Sallad med ljummen spenat och rökt lax
100 g rökt lax i skivor
1 påse babyspenat (70 g)
1 avokado
1 röd lök
lite olivolja att steka i
Parmesan
Pinjenötter

Lägg upp laxskivorna på en tallrik. Skölj spenaten och hacka rödlöken. Hetta upp lite olivolja i en panna och fräs löken tills den mjuknat. Tag av pannan från värmen och lägg i spenaten. Vänd runt i lite pannan tills den börjar mjukna, salta och peppra och lägg upp den på laxen. Släng några pinjenötter i pannan och låt dem rosta i någon minut medan du attackerar din avokado; om du liksom jag tycker att det kan få lov att vara lite tjusigt även på lunchen gröper du ur små kulor med en tesked eller ett litet kuljärn, annars duger förstås vanliga bitar. Balansera dem på anrättningen och strö pinjenötterna och lite hyvlad parmesan ovanpå. Är du ledig från jobbet tar du en iskall öl eller ett glas vitt till och njuter av tillvaron tillsammans med dekadent dag-tv."

6 kommentarer:

Unknown sa...

Va kul, en till som piffar sin egen mat hemma:) Äter många måltider helt själv och kan inte låta bli att få det att se fint ut på tallriken...

Unknown sa...

Mmm så gott, detta måste jag prova på studs! Snygg bild också! Kram/Lieselotte

Mikkan sa...

Tjusigt att servera avocado i små bollar sådär. :)

Anonym sa...

me like ;) / birgitta

Anonym sa...

haha Jag avgudar dig!! lskar recpeten och tack för att du också ensamlyxar, ska det va så ska det va!

Pytte/Eleonora sa...

Sofia - fint är helt enkelt godare!

Lieselotte - man är ju ingen proffsfotograf som somliga andra...

Mikkan - Eller hur? Lite tidsödande kanske men det är det ju värt ibland. Heja kuljärnet.

Birgitta - me too!

Anonym - nej men tackar, i så fall avgudar jag dig också!