onsdag 16 december 2009

Lyxigt till glöggen: vodkaspetsad gräslökspannacotta med forellrom på kavring

Den här supergoda lilla munsbiten kom till inför plåtningen av Levas julnummer (nr 12 2009), där jag gjorde jobbet Glögg med guldkant. Något att prova till helgens glöggkalas? I så fall vinner de på att förberedas en eller till och med två dagar innan, för att toppas med forellrom och dill strax innan servering. I bakgrunden skymtar tryffelrörd ankleverrulle med bresaola - håll utkik i dagarna så kommer receptet på dem med!

Vodkaspetsad gräslökspannacotta på kavring med forellrom

24-30 stycken

Vodkan ger ett spännande sting åt gräslökspannacottan och trivs fint med forellrommen. De stora, vackra romkornen hittar du på glasburk i välsorterade butiker eller i fiskdisken.

200 g kavring
80 g smör
1 dl mellangrädde
2 dl gräddfil
2 gelatinblad
1 msk god vodka
1 kruka gräslök
Salt och peppar

80 g forell- eller kungslaxrom
Dill

Kör kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ordentligt med smulorna. Plasta in en form (ca 20x25 cm) med folie och tryck ut smulorna i bottnen. Låt stelna i kyl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden försiktigt och ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Skär gräslöken fint och rör ner tillsammans med i gräddfil och vodka. Smaka av med salt och peppar och häll sedan blandningen över den stelnade brödmassan. Låt stå i kyl någon timme tills allt stelnat. Skär ut små bitar eller stansa ut fina rundlar. Dekorera med en klick forellrom och en dillvippa.

2 kommentarer:

Annika sa...

Oh my God! Smaskigt värre. Tack för att du bjussar på receptet. Ska definitivt ha det i åtanke till nyår.

Pytte/Eleonora sa...

Annika - för all del! Och det är faktiskt värt att testa, skulle jag vilja påstå. Vodkan piffar upp, helt klart!